9 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

Готови са автоматичните предпазни врати на две метростанции в столицата

Автоматичните преградни врати на метростанциите „Опълченска“ и „Стадион Васил Левски“ вече са монтирани, съобщават от Столичната община.

Те са въжени и се вдигат нагоре, когато влакът спре.

Поставянето на този вид прегради е част от пилотен проект, които цели осигуряване на по-голяма безопасност и висока надеждност на работата на метрото.

Автоматичните подвижни врати отделят перона и пътниците от метровлака. Съоръженията предотвратяват както случайни падания на пътници върху релсите, така и умишлени слизания на пътя на метровлака. Автоматични врати от този тип се използват в Корея и Япония, а в момента се тестват в метрото на Барселона и Стокхолм.

Изпълнител на пилотния проект е обединение, състоящо се от две корейски и една българска фирма.

Финансирането е осигурено от Столичната община и Програма „Транспорт“ на Министерството на транспорта.

Предвидено е поставяне на преградни съоръжения на 10 от най-натоварените метростанции от Първия метродиаметър, допълват от Общината.

В проекта на Третата линия на метрото са заложени стъклени преградни врати за всички станции от линията, чийто принцип на работа е по-различен.

Related Articles

Инж. Иван Танев е „Инженер на годината 2023“

Инж. Иван Танев стана "Инженер на годината 2023". Той е главен инженер в "Джи Пи Груп". Председателят на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и...

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Президентът Румен Радев открива днес павилиона,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ