20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Готвят се промени в Закона за етажната собственост

Засилване на ролята и отговорността на управителните органи на етажната собственост за по-прозрачно и ефективно управление на сградния фонд, искат от Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Според АУДЕС това трябва да залегне в подготвяните от МРРБ промени в Закона за управление на етажна собственост (ЗУЕС), които подкрепя. Фирмите, управляващи етажната собственост, настояват и за промяна на чл. 51 от Закона, който касае разходите по управление и поддръжка на сградата и поемане на равна отговорност и тежест на всички собственици в сградата, независимо дали я обитават или не, спрямо идеалните части, които притежават в етажната собственост.

Друго искане от страна на Асоциацията е намаляване на кворума за провеждане на Общо събрание на етажната собственост. От сегашните 67% да падне на 51%. „Предвид пандемичната ситуацията, в която се намираме вече две години, следва да има възможност и за дистанционно взимане на решения от Общото събрание. Това ще позволи и на собственици, които се намират в чужбина, да взимат участия в решенията за сградата, в която се намира собствеността им“, посочват от АУДЕС.

Необходимо е и създаването на единен публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост. Той трябва да съдържа информация за мандата на домоуправителя; негови координати; информация за техническите характеристики на сградата; класа на нейната енергийна ефективност и информация за размера на събираните вноски за Фонд ремонт и обновление.

Планира се и създаване на регистър на професионалните домоуправители.

Предвижда се също и създаване на механизъм за събиране на невнесени такси от недобросъвестни съседи. Включително и със сгради, чийто собственици не обитават самостоятелния обект в сградата, т.нар. необитаеми апартаменти. Както и засилване на контрола от страна на местната власт, която на практика в момента отсъства.

Други промени са свързани и с улесняване и повишаване ефективността на инвестициите в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Те са във връзка с подготовката на проекта за националния план за възстановяване и устойчивост на република България.

Related Articles

Столична галерия показва „Дом Мечта“

Артисти откриват пресечната точка между изкуство и дизайн "Домът мечта“ представя съжителството на изкуство и дизайн под един покрив. Експозицията в галерия „КО-ОП“ е от...

Старт: Първа копка на спортни зали за 7 млн. лева в Пловдив

Тренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде в район „Западен” С церемония „Първа копка“ започва изграждането на две спортни зали с топла връзка в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ