34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Готвят ремонт на емблематичния мост на Колю Фичето край Бяла

Започва подготовката за ремонт на един от символите на България – емблематичния мост на майстор Колю Фичето край Бяла.

Мостът се нуждае от спешен ремонт и консервация, които бяха отлагани с години поради липса на средства. Констатирани са множество пукнатини, а най-сериозният проблем е рушащата се облицовка от каменни плочи. Когато водите на Янтра са високи, основите му се затлачват от дървета. Във времето са правени само козметични ремонти.

Сега обаче съоръжението ще бъде реновирано с над 8,5 милиона лева по защитен проект от община Бяла.

Проектът за реконструкция на моста е готов. След проведена обществена поръчка на първо място е класирана „Трейс груп холдинг“, които трябва да изпълнят консервация и реставрация. Тази част от работата ще струва около 3,9 милиона лева без ДДС.

Освен консервацията на мост, който заради лошото състояние от години се използва само като пешеходен, поръчката включва и изграждането на сграда, в която ще се намират музей, ресторант и други обслужващи помещения. Ще се реновира и зоната около моста. Избраният изпълнител ще има две години да завърши заданието. Все още обаче кандидат за тази част от проекта не е избран. Вероятно това ще се случи до два месеца, допълни Славов.

Идейният проект за реконструкцията на моста е изготвен от фирма „Инжпроект“.

Новата двуетажна сграда ще е с разгърната застроена площ от 690 кв.м. В нея ще бъдат разположени ресторант, музей, обслужващи помещения, зала за прожекции и магазин за сувенири. В непосредствена близост ще има и обособен паркинг.

 

Related Articles

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...

За 6 месеца: Затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив

Спират движението и затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив на 15 юни в 12 часа. Срокът за извършване на строителните дейности е шест...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ