28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Готвят нов модел за саниране на сгради с доплащане от собствениците

До края на годината ще бъде представен модел за обновяване на сградите за енергийна ефективност, информира по БНР представител на екипа, който подготвя новия модел на съфинансиране при обновяването на сградите. Той се налага след призива на ЕК страните членки на Европейския съюз да наблегнат на подобряването на енергийната ефективност като част от зеленото възстановяване на Европа.

Проект на програмата „Хоризонт 2020“ ще очертае механизмите за съфинансиране от страна на собствениците при обновяването на сградите. Моделът, който се прилага в европейските държави, е да бъдат подпомогнати всички до степен, която да направи възможно обновяването на цялата сграда.

Идеята е всички да получат някакъв процент безвъзмездна помощ. В Европа той е под 50, при нас вероятно ще се върви по обратния път, от общите 100% безвъзмездно финансиране този процент да се намалява.

В рамките на проекта е в ход онлайн проучване на нагласите за територията на София, което засега сочи, че над 80 на сто от включилите се изразяват съгласие да участват в програмата със съфинансиране оттук нататък.

По официални данни 93% от съществуващите сгради се нуждаят от обновяване за енергийна ефективност.

Все повече ще се насърчава използването на възобновяеми енергийни източници, но там, където е технически възможно и икономически целесъобразно. Като подходящи за целта експертите посочват еднофамилни и многофамилни сгради на няколко етажа, както и такива със скосен покрив. Като подходящи се очертават и сградите с централно отопление, но едва 16% от населението се отоплява по този начин.

 

Related Articles

Важно от НАП! Ето как плащаме от 1 октомври

От началото на октомври 2023 г. плащанията по банков път към НАП ще се извършват по пет нови банкови сметки на БНБ. Всяка от...

Европейска нощ на учените SEARCH се провежда в над 30 локации в България

“Европейска нощ на учените SEARCH 2023” ще се проведе на 29 септември на повече от 30 локации в цялата страна – Асеновград, Белоградчик, Бургас,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ