15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Готвят нова нормативна уредба за строително-инвестиционния процес

До края на 2021-а година ще бъде разработен проект на нов Кодекс за териториално и регионално планиране, градоустройство, инвестиционно проектиране и строителство. Новият нормативен документ ще обединява и интегрира темите на няколко ключови закона, регламентиращи строително-инвестиционния процес. Това са Законът за регионалното развитие (ЗРР), Законът за устройство на територията (ЗУТ), Законът за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) и Законът за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Целта е четирите закона да бъдат заменени от единен кодекс, който да бъде устойчив във времето и да е в синхрон с добрите европейски и световни практики. Синхронизирането на цялата нормативна уредба на базата на единни принципи и терминология ще допринесе за устойчивото развитие на строително-инвестиционния процес и създаването на качествена градска среда. 

Решението за иницииране на законодателната реформа бе взето на заседание на Координационния съвет на професионалните организации в строително-инвестиционния бранш, което се проведе на 1 септември под ротационното председателство на Камарата на архитектите в България.

 

Related Articles

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ