24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Глобиха Община Пловдив за спорния проект за пробив до Водната палата

Община Пловдив ще плаща глоба от 70 788 лева заради управленското решение за изграждане на пробив до Водната палата. Санкцията е наложена от Управляващия орган по проекта за облагородяване на зоната около река Марица, ремонта на булевард „Цар Борис Трети“, който е по ОП “Региони в растеж“ (2014-2020).

В края на лятото на миналата година кметът Здравко Димитров стартира проект по изграждане на подземното съоръжение, след като бе гласуван заем от 40 милиона лева, 10 от които за пробива. Това става въпреки угрозата за глоба от Управляващия орган за проекта за благоустрояване на зоната около река Марица.

След намесата на гражданите на Пловдив и подаден сигнал до Управляващия орган на проекта, РДНСК, Прокуратурата, Омбудсмана Диана Ковачева за нередности по проекта и поредица от протести, то той бе спрян с акт 10 на РДНСК от 26 октомври 2022 г..

След направени проверки документално и на място от Управляващия орган са установили редица нередности от Община Пловдив, свързани с неспазване на европейски директиви и с това, че докато все още единият проект по облагородяването на зоната не е приключил документално (официално това става на 13 април 2022 г.), то на 8 април 2022 г., е открита обществена поръчка за инженеринг на пробива. Според информацията от Управляващия орган бенефициентът в лицето на Община Пловдив е трябвало да поддържа обекта пет години – до 24 април 2027 г.

Установените нередности са за това, че публичните пространства са за обекти и зони, рехабилитирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. , а сега са станали обект на интервенция и по проект: „Пробив на водна палата“.

Друга нередност, която се посочва, е, че проектът не е съгласуван с НИНКН.

Related Articles

Европейска нощ на учените SEARCH се провежда в над 30 локации в България

“Европейска нощ на учените SEARCH 2023” ще се проведе на 29 септември на повече от 30 локации в цялата страна – Асеновград, Белоградчик, Бургас,...

София: Стартира форум за опазване на архитектурното наследство на България и Италия

Събитието е по повод Международния ден на архитектурата Международен форум "История и бъдеще – световното културно историческо наследство на България и Италия" започва на 2...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ