29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Гласуваха 10-годишната давност за дълговете на физическите лица

Парламентът гласува промени в Закона за задълженията и договорите, с които се въвежда 10-годишна давност на задълженията на физическите лица. Давността не се отнася за еднолични търговци, както и за търговски, и граждански дружества, а само за физически лица.

Тази давност няма да се прилага за: задължения за издръжка, задължения за трудови възнаграждения, за обезщетения по Кодекса на труда, за непозволено увреждане и за неоснователно забогатяване. За заварените случаи давността по чл. 112 започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.

В момента законът предвижда 5-годишна давност и се погасяват всички вземания, за които не се предвижда друг срок и 3-годишна давност за вземанията за възнаграждения за труд, за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор.

Целта на промяната е да има баланс между интересите на кредитора и интереса на длъжника, коментират депутати.

Related Articles

УАСГ с готовност за разкриване на филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и...

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ