5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Гласуваха 10-годишната давност за дълговете на физическите лица

Парламентът гласува промени в Закона за задълженията и договорите, с които се въвежда 10-годишна давност на задълженията на физическите лица. Давността не се отнася за еднолични търговци, както и за търговски, и граждански дружества, а само за физически лица.

Тази давност няма да се прилага за: задължения за издръжка, задължения за трудови възнаграждения, за обезщетения по Кодекса на труда, за непозволено увреждане и за неоснователно забогатяване. За заварените случаи давността по чл. 112 започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.

В момента законът предвижда 5-годишна давност и се погасяват всички вземания, за които не се предвижда друг срок и 3-годишна давност за вземанията за възнаграждения за труд, за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор.

Целта на промяната е да има баланс между интересите на кредитора и интереса на длъжника, коментират депутати.

Related Articles

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ