16 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Гласувано: Пловдив тегли 40 милионен заем за инфраструктура

Пловдив ще изтегли 40 милиона лева заем за три инфраструктурни проекта и техника за общинските предприятия, бе гласувано на сесия на Общинския съвет днес.

Средствата се теглят за:

Пробива под Водната палата, пробива „Модър-Царевец”, както и реконструкциите на улиците „Царевец” и „Хаджи Димитър”.

Най-големият проект е този за връзката между „Южен” и „Западен”, чиято стойност е 11,5 млн. лева. Към обекта вече има общински средства, които се усвояват. Когато кредитът бъде получен, те ще бъдат прехвърлени към други обекти, като неотложната реконструкция на ул.„Даме Груев”, а цялото финансиране за пробива ще е през заема. Прогнозният период за завършването е до 2023 година.

Вторият обект е пробивът под Водната палата с прогнозна цена от 9 390 000 лева. За обекта има проектна готовност, като общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез. Тук прогнозният период за завършването е 2022- 2024 година.

Реконструкцията на улица „Царевец” е със същия времеви диапазон, като нейната стойност е 4,1 млн. лева. В сумата е реконструкцията на улицата от пробива до кръстовището с булевард „Свобода”. Общината изтъква, че на въпросното трасе има проект на ВиК, който ще извърши част от дейностите, като при дублиране, ще отпадне финансов ресурс от страна на Община Пловдив. С други думи, след като от ВиК сложат водопроводите и ремонтират пътното легло, със заема ще се оправят тротоари, велоалеи и осветление.

Последният предложен проект за реконструкцията е бул.„Хаджи Димитър”, за който също има проект. Неговата прогнозна цена е 4,6 млн. лева, като той трябва да бъде завършен до 2024 година. В сумата е заложена подмяна на паважа, тротоарни настилки и пешеходните зони между двете ленти.

Втората част на заема за двете общински предприятия в размер на 10 млн. лева, като има няколко подпроекта. Единият е за 2,45 млн. лева, който включва ремонтиране на и подобряване на материалната база, която се намира на ул. „Даме Груев” 64.

Другият е за 5,75 млн. лева закупуване на нова екологична техника за двете предприятия. В това число са около 40 превозни средства – на метан или ток. Те са за машинно метене, товарни автомобили с цистерни, почистващи машини, както и три зарядни станции.

Условията по кредита са, че той трябва да бъде усвоен за 36 месеца, но не по-късно от 31.12.2023 година. Гратисният период за погасяване също е 36 месеца, което означава, че заемът ще започне да се изплаща през 2024 година. Той е разделен на 203 равни месечни вноски, които ще се погасяват в следващите 20 години. Осредненият лихвен процент е 0,33% плюс различни такси. Наказателният лихвен процент при просрочена главница е 5%

Related Articles

Приключва реставрацията на ранносредновековната базилика от 6 век на Перперикон

До дни реставрацията на ранносредновековната базилика от 6 век в южния квартал на Перперикон ще приключи напълно, съобщи ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров....

В Браниполе се радват на своя Японска градина

Нов парк с японска градина откриха в с. Браниполе край Пловдив. Визията на зоната е тотално променена, като неизползваемото и пустеещо някога място е...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ