20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Гласувано: Пловдив тегли 40 милионен заем за инфраструктура

Пловдив ще изтегли 40 милиона лева заем за три инфраструктурни проекта и техника за общинските предприятия, бе гласувано на сесия на Общинския съвет днес.

Средствата се теглят за:

Пробива под Водната палата, пробива „Модър-Царевец”, както и реконструкциите на улиците „Царевец” и „Хаджи Димитър”.

Най-големият проект е този за връзката между „Южен” и „Западен”, чиято стойност е 11,5 млн. лева. Към обекта вече има общински средства, които се усвояват. Когато кредитът бъде получен, те ще бъдат прехвърлени към други обекти, като неотложната реконструкция на ул.„Даме Груев”, а цялото финансиране за пробива ще е през заема. Прогнозният период за завършването е до 2023 година.

Вторият обект е пробивът под Водната палата с прогнозна цена от 9 390 000 лева. За обекта има проектна готовност, като общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез. Тук прогнозният период за завършването е 2022- 2024 година.

Реконструкцията на улица „Царевец” е със същия времеви диапазон, като нейната стойност е 4,1 млн. лева. В сумата е реконструкцията на улицата от пробива до кръстовището с булевард „Свобода”. Общината изтъква, че на въпросното трасе има проект на ВиК, който ще извърши част от дейностите, като при дублиране, ще отпадне финансов ресурс от страна на Община Пловдив. С други думи, след като от ВиК сложат водопроводите и ремонтират пътното легло, със заема ще се оправят тротоари, велоалеи и осветление.

Последният предложен проект за реконструкцията е бул.„Хаджи Димитър”, за който също има проект. Неговата прогнозна цена е 4,6 млн. лева, като той трябва да бъде завършен до 2024 година. В сумата е заложена подмяна на паважа, тротоарни настилки и пешеходните зони между двете ленти.

Втората част на заема за двете общински предприятия в размер на 10 млн. лева, като има няколко подпроекта. Единият е за 2,45 млн. лева, който включва ремонтиране на и подобряване на материалната база, която се намира на ул. „Даме Груев” 64.

Другият е за 5,75 млн. лева закупуване на нова екологична техника за двете предприятия. В това число са около 40 превозни средства – на метан или ток. Те са за машинно метене, товарни автомобили с цистерни, почистващи машини, както и три зарядни станции.

Условията по кредита са, че той трябва да бъде усвоен за 36 месеца, но не по-късно от 31.12.2023 година. Гратисният период за погасяване също е 36 месеца, което означава, че заемът ще започне да се изплаща през 2024 година. Той е разделен на 203 равни месечни вноски, които ще се погасяват в следващите 20 години. Осредненият лихвен процент е 0,33% плюс различни такси. Наказателният лихвен процент при просрочена главница е 5%

Related Articles

Общините ще избират между 3 модела за изчисление на такса битови отпадъци

Основни стъпки по прилагането на новите правила за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО) беше тема от втория ден за Националната среща на финансистите...

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ