18 C
Пловдив
неделя, май 26, 2024

Гласувано е изграждане на трета клетка на Депо за неопасни отпадъци в с. Шишманци

Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пловдив /РСУО/ гласува на заседание изграждането на трета клетка на Депо за неопасни отпадъци в с. Шишманци, Община Раковски.

Одобрението идва след решението за създаване на общ фонд, в който да участват деветте общини Пловдив, Марица, Стамболийски, Родопи, Перущица, Съединение, Кричим, Раковски и Брезово. Целта е да се инвестират средства в поддръжката на депото в Цалапица и изграждането на нова трета клетка в Шишманци. Прогнозната й стойност е 9,3 млн. лв., които ще бъдат осигурени чрез кандидатстването през различни фондове и програми.

Към момента капацитетът на построените и въведени в експлоатация клетки 1 и 2 е изчерпан и се преминава в режим на аварийност. Ако МОСВ одобрят заложените параметри и планираната инвестиция в завода в Шишманци се реализира ще се решат проблемите с отпадъците на Пловдив за 30 години напред, считат от администрацията на община Пловдив.

Пловдив генерира над 160 000 тона отпадъци годишно, а възможностите на завода в Шишманци са да преработва 125 000 тона. Това налага да се търси решение, като се удължи комплексното разрешително за работа на сметището в Цалапица и там да продължи депонирането на част от отпадъците.

Управлението и стопанисването на депото в Цалапица е поверено на Пловдив, въпреки че се намира на територията на Община „Родопи“. Съоръжението изисква специално внимание, защото се намира само на метри от река Марица, както и в близост до двете населени места Кадиево и Цалапица.

За целта Община Пловдив е набелязала три стратегически мерки, с които животът на сметището в Цалапица може да бъде удължен, без да застрашава екологията в района. Една от тях е изграждането на подпорна стена, тъй като съоръжението се намира близо до река Марица и целта е да не се допусне свличане в коритото на реката. Договорени са съвместни действия със Селскостопанска академия. Вече се правят тестове на третиране със специален биопродукт, при което обемът на органичните отпадъци намалява с над 10%. Не на последно място се предвижда монтирането на сепарираща линия, която на място да отделя и сортира отпадъка. Така общият обем на сметта, която реално ще се депонира в котловините, ще бъде намален значително.

 

Related Articles

Банско и Якоруда участват в проект на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага...

На среща: Представят стъпките на България в енергийния преход към климатична неутралност

Хабитат България работи за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на домакинствата, в рамките на новите климатични политики и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ