27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Германия е най- предпочитана за търговски обмен и партньорство за българския бизнес

Проучване на БТПП показва, че 52% от родните предприемачи са посочили тази страна като желана за сътрудничество

Германия е на първо място сред страните, предпочитани за търговски обмен и партньорство за българските предприемачи. Това показва експресно анкетно проучване на БТПП, проведено сред нейни членове във връзка с интересите на българските фирми към бизнес партньорства в чужбина. Германия е посочена от 52% от респондентите. Това е логично, предвид че Германия е най-големият и основен търговски партньор на България (нарастването на износът за периода януари – ноември 2021г. спрямо същия период на предходната година е с 15,4%, достигайки почти 9,4 млрд. лв., което е 15% от общия износ).

Турция се подрежда на второто място в класацията – посочена от 32% от анкетираните, което е следствие и на достъпността на стоките и услугите, предвид ниския валутно-обменен курс. Полша и Румъния заемат 3-тото място, следвани от Франция (29%) и Италия и Обединените Арабски Емирства (27%).

Българският бизнес има интерес към партньорство с компании в областта на строителството, транспорта и логистика, търговията, металургията и други.

Данните от проучването показват, че от методите, създаващи добри възможности за намиране на бизнес партньори, респондентите предпочитат тези, включващи личния контакт, нещо от което фирмите, което се бяха лишини. Водещо място в проучването заема участието и посещението на търговски изложения – 77%, следвано от В2В срещи по време на форуми – 56%, официални бизнес делегации и индивидуални пътувания – с по 46%.

Сред темите, които предизвикват интереса на бизнеса са: Споразуменията за свободна търговия на ЕС, Търговията с трети страни, Инициативата за сътрудничество ЦИЕ и Китай (16+1) и Евразийският икономически съюз.

63% от анкетираните компании споделят, че конфликтът между Русия и Украйна е оказал влияние върху дейността им.

Related Articles

Покана за дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници в парка на НДК

Дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще се проведе днес 9 юли от...

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ