14 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

„ГБС Инфраструктурно строителство“ завършва участък от АМ „Европа“ 6 месеца предсрочно

В началото на ноември ще бъде завършен участъкът от магистрала „Европа“ между Драгоман и Сливница, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Това е близо половин година по-рано от предвиденото по договор, уточняват от ведомството.

Строителните работи на 17-километровия участък са изпълнени на 95 на сто, като очакванията са в първите дни на следващия месец да бъде пуснато движението по новоизградения участък.

За улеснение на трафика към ГКПП „Калотина“ поетапно до момента беше пуснато двупосочно движението между 15-и и 20-и км и 21-и и 25-и км.

Ако метеорологичните условия са добри, до средата на октомври ще бъде завършена и отсечката от 25-и до 29-и километър.

Строителните дейности по модернизацията на 17 км от първокласния път Драгоман – Сливница /от км 15+500 до км 32+447,20/ започнаха през май миналата година. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит.

Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Изпълнител е „ГБС Инфраструктурно строителство“ и по договор срокът за изпълнение е април 2021 г.

В участъка има два нови пътни възела „Сливница 1“ и „Сливница 2“, които са с енергоефективно осветление, както и 11 големи съоръжения – 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км. Предвидени са и 7 площадки за отдих и принудително спиране и 14 бр. армонасипни стени.

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „Калотина“ – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски“.

 

Related Articles

Лом инвестира 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти

30 млн. лв. инвестира община Лом в инфраструктурни обекти през следващите 2 години. Финансирането се осигурява от държавния бюджет за изпълнението на четири важни...

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ