26 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

Галерия „Видима“ в Севлиево открива годината с изложба на колоритния Христо Бозуков

За пръв път пред севлиевска публика свои картини ще покаже пловдивският художник Христо Бозуков. Той е един от най-ярките представители на новото поколение български художници. „Това, което прави Христо Бозуков интересен за публиката, е не само неговото изкуство като краен продукт, а самият подход на художника към творческия процес. Той има свое разбиране за излагането на картините в една изложба. За него галериите са като свещени места. Той рисува специално за всяко пространство, така както го е усетил лично. Всичко трябва да е чисто ново, непоказано, с нотка на загадка и изненада.“, казва за автора неговия мениджър и партньор Джей Хaуари, който работи на свободна практика по арт проекти в Нидерландия.

В творчеството си Христо Бозуков е воден най-вече от вътрешното си чувство за красота. В картините му няма нищо фалшиво, нищо изкуствено, нищо излишно. За него всеки елемент от картината е парченце от една естествена, неподправена, искрена и наивна истина за любовта. Той инвестира творческата си енергия, така че да ни подари една чистота на чувствата, която единствено може да ни направи по-добри, по-силни и по-уверени в себе си и в любовта. Като всяка негова проява, и изложбата в Севлиево ще бъде много интригуваща, прогнозира управителят на галерия „Видима“ Сава Христов. С провокативното заглавие „Home Office with assistant“, породено от поредния „локдаун“, се обхваща един период от изминалата година, който съчетава в себе си двете крайности на оцеляване и съзидание. Пандемията заварва автора и неговата муза в чужбина. Те прекарват последните месеци заедно, като съчетават служебните си и лични ангажименти без да напускат рамките на романтичната изолация на своя дом. Тази изложба е едно съчетание на обстоятелства, енергия и вдъхновение за най-красивото и истинско преживяване, погледнато през призмата на живописта във всичките й вариации. Вариации на живота, които може да се нарисуват или никога да не се изживеят.

В картините си авторът не разказва, а показва, макар че в платната му говорът на изображенията е ясен, колориран и въздейства на зрителя. А това е истинското изкуство: да си различен, да надграждаш винаги. Изложбата ще бъде открита от уважавания художник и преподавател от Великотърновския университет проф. Владимир Аврамов.

Събитието ще се състои на 26 януари 2021 г. в 18:00 ч.

Related Articles

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...

Как се произвежда енергия в дома показват на Празник на слънцето в кв. „Факултета“

Как всеки може да произвежда енергия в дома си показват на Празник на слънцето в софийския квартал „Факултета“. Фотоволтаичните системи за балкони и фасади...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ