30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Газ по интерконектора между Гърция и България се очаква да потече на 1 юли

Строителството на газопровода между България и Гърция ще свърши в края на месец юни, съобщи пред журналисти премиерът Кирил Петков, който заедно с министъра на енергетиката провери изграждането на интерконектора България – Гърция край старозагорското село Малко Кадиево.

По думите на Петков през последните три месеца е извършена толкова работа, колкото преди това за година. Той изтъкна, че има много добра комуникация с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

Тръбите са положени, газ ще потече на 1 юли, уточни министърът на енергетиката Александър Николов. Инвестиционното решение за реализацията на проекта е прието през 2015 г. Проектът се реализира от съвместното дружество IGB, в което с равни дялове участва българската държава с Българския енергиен холдинг, и гръцко-италианския акционер IGI Poseidon. По думите на министър Николов има възможност да се увеличи капацитета от три на пет млрд. куб. м на година, предвид предстоящото въвеждане в експлоатация на планирания терминал до гръцкия град Александруполис, където българската държава вече е акционер с 20 на сто дял.

Кирил Петков заяви, че през юни цялото строителство на междусистемната газова връзка Гърция – България ще бъде завършено и България ще има диверсификация на своя газ.

Източник: БТА

Related Articles

Община Опака проучва нагласите на жителите за разделно събиране на отпадъци

Община Опака провежда проучване сред жителите на региона с цел разработване на бъдещ проект. Анкетата е по процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане...

Реконструират над 3 км водопроводи в Павликени

Община Павликени изпълнява поредния етап от реконструкцията на ВиК мрежата на града с дължина 3020 метра. Обхванати са водопроводни клонове по улиците „Димитър Благоев“,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ