8 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

Габровци вече се придвижват с електрически скутери

Услуга за споделени електрически скутери стартира в Габрово. Най-големият оператор в света на споделени електрически превозни средства започна дейност в Габрово след като подписа меморандум за изграждането на публична система за споделено използване на возилата на територията на града.

Близо две години след навлизането на първата услуга за микромобилност в България, компанията инвестира в изграждането на нова транспортна услуга и в Габрово. За местните жители и гости са предоставени близо 100 скутера, разпределени на ключови локации в града.

Габрово е първият град в Централна и Източна Европа, чиято последователност в развитието на екологични политики беше отбелязана от Европейската комисия и заслужено му присъди наградата “Европейски зелен лист 2021“. Чистият електрически транспорт е ключов компонент от зеления преход на всеки град и съм щастлив, че именно нашата компания си партнира с Община Габрово за осъществяването на този нов начин на придвижване“ – отбеляза Петко Анчев, мениджър на Lime за България, Гърция и Кипър.

След първоначалния тестов етап, компанията предвижда разширяване на дейността в Габрово с началото на пролетта през 2022 г. Тогава се планира и увеличаване на броя на достъпните за ползване електрически скутери.

За да използват един от скутерите, потребителите ще трябва да изтеглят мобилно приложение на своите смарт телефони, налично за Android и iOS, да създадат профил и да въведат банкова карта през, която се извършват плащанията. След това те могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и да паркират. Компанията съветва потребителите да се запознаят със зоната на обслужване, която е видима в приложението. Районите, където паркирането на скутер не е позволено или пък е наложена зона с ниска скорост на придвижване, са маркирани в червено. 

Цената за услугата включва 1.20 лв. първоначална такса за отключване на скутера и към нея се добавят по 0.25 лв. за всяка минута каране. Очаква се средната цена на едно каране в Габрово да бъде около 3.00 лв без ДДС.

Related Articles

Ремонтът на пречиствателна станция „Ясна поляна“ ще приключи в края на 2024-а

Аварийната реконструкция на пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“ ще приключи в края на следващата година. Това обявиха на съвместен брифинг областният управител на...

Откриха обновения жп участък между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов

Обновеният железопътен коловоз, свързващ Пристанище Бургас с гара Владимир Павлов, е вече официално открит. Стойността на ремонтните дейности е в размер на близо 5...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ