18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Габровци вече се придвижват с електрически скутери

Услуга за споделени електрически скутери стартира в Габрово. Най-големият оператор в света на споделени електрически превозни средства започна дейност в Габрово след като подписа меморандум за изграждането на публична система за споделено използване на возилата на територията на града.

Близо две години след навлизането на първата услуга за микромобилност в България, компанията инвестира в изграждането на нова транспортна услуга и в Габрово. За местните жители и гости са предоставени близо 100 скутера, разпределени на ключови локации в града.

Габрово е първият град в Централна и Източна Европа, чиято последователност в развитието на екологични политики беше отбелязана от Европейската комисия и заслужено му присъди наградата “Европейски зелен лист 2021“. Чистият електрически транспорт е ключов компонент от зеления преход на всеки град и съм щастлив, че именно нашата компания си партнира с Община Габрово за осъществяването на този нов начин на придвижване“ – отбеляза Петко Анчев, мениджър на Lime за България, Гърция и Кипър.

След първоначалния тестов етап, компанията предвижда разширяване на дейността в Габрово с началото на пролетта през 2022 г. Тогава се планира и увеличаване на броя на достъпните за ползване електрически скутери.

За да използват един от скутерите, потребителите ще трябва да изтеглят мобилно приложение на своите смарт телефони, налично за Android и iOS, да създадат профил и да въведат банкова карта през, която се извършват плащанията. След това те могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и да паркират. Компанията съветва потребителите да се запознаят със зоната на обслужване, която е видима в приложението. Районите, където паркирането на скутер не е позволено или пък е наложена зона с ниска скорост на придвижване, са маркирани в червено. 

Цената за услугата включва 1.20 лв. първоначална такса за отключване на скутера и към нея се добавят по 0.25 лв. за всяка минута каране. Очаква се средната цена на едно каране в Габрово да бъде около 3.00 лв без ДДС.

Related Articles

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ