30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Габрово търси финансиране от НДЕФ за соларни пейки и чешма

Община Габрово кандидатства за закупуване на две соларни пейки, устройство за мониторинг на въздуха и изграждане на чешма. Стойността на проекта е 49 998 лв. със срок за изпълнение от пет месеца.

Идеята предвижда „умните“ пейки да бъдат монтирани в два от най-посещаваните градски паркове – „Колелото“ и „Младост“. Те ще имат слънчев панел, който ще произвежда енергия за зареждане на мобилни устройства и за вградено информационно табло.

До едната пейка е планирано да има чешма „фонтанка“ с дозатор, за да не се разхищава водата. В близост до другата соларна пейка ще бъде монтирано устройство за цялостен мониторинг на въздуха. В Габрово функционират няколко подобни станции, но в квартал „Младост“ към момента липсва такава възможност.

Ако проектът получи одобрение, ще се проведе и публично събитие, посветено на Деня за борба с климатичните промени. Инициативата ще има за цел да информира габровци за рисковете от промените в климата и възможностите за справяне с тях.

Искането за финансиране e по програма „Микропроекти за климата“ на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Подкрепата е насочена към малки проекти, допринасящи за намаляване емисиите на парникови газове или адаптация към климатичните промени. Подборът е на конкурентен принцип.

Related Articles

Радомир инвестира близо 2 млн. лв. в ново улично осветление

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев пред БНР. Проектът е...

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ