14 C
Пловдив
понеделник, април 15, 2024

Габрово иска средства за ремонт на покрива на Палаузовото училище

Община Габрово кандидатства пред Министерството на културата (МК) за средства за авариен ремонт в бившето помощно училище „Николай Палаузов“ в квартал „Шести участък“.

Покривът на сградата, която е паметник на културата, има нужда от спешна реконструкция и укрепване.

Проектът е на стойност близо 180 000 лева и се подава по процедурата за предоставяне на целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности за 2023 година.

Искането за финансиране е мотивирано от състоянието на покрива към момента, което експерти определят като незадоволително. Основната задача на аварийния ремонт е да се отстранят течовете. Заради влагата таванът е с множество пропадания, липсва хидроизолация, деформирано е подовото дюшеме и е увредена фасадата.

С предвидените възстановителни дейности ще се подобри състоянието на конструкцията и ще се предотвратят бъдещи щети.

От 2021 г. сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на Народно читалище „Будителите 2017“, а сега там репетира и оркестър „Габрово“ заради ремонтите в Дома на културата.

Related Articles

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ