34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Габрово иска средства за ремонт на покрива на Палаузовото училище

Община Габрово кандидатства пред Министерството на културата (МК) за средства за авариен ремонт в бившето помощно училище „Николай Палаузов“ в квартал „Шести участък“.

Покривът на сградата, която е паметник на културата, има нужда от спешна реконструкция и укрепване.

Проектът е на стойност близо 180 000 лева и се подава по процедурата за предоставяне на целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности за 2023 година.

Искането за финансиране е мотивирано от състоянието на покрива към момента, което експерти определят като незадоволително. Основната задача на аварийния ремонт е да се отстранят течовете. Заради влагата таванът е с множество пропадания, липсва хидроизолация, деформирано е подовото дюшеме и е увредена фасадата.

С предвидените възстановителни дейности ще се подобри състоянието на конструкцията и ще се предотвратят бъдещи щети.

От 2021 г. сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на Народно читалище „Будителите 2017“, а сега там репетира и оркестър „Габрово“ заради ремонтите в Дома на културата.

Related Articles

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...

Ремонтът на Дунав мост върви по план

В ход е планираният ремонт на Дунав мост. Както бяха направени предварителните разчети за месеца строителните работи се изпълняват без спиране на движението, а...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ