4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Габрово иска средства за ремонт на покрива на Палаузовото училище

Община Габрово кандидатства пред Министерството на културата (МК) за средства за авариен ремонт в бившето помощно училище „Николай Палаузов“ в квартал „Шести участък“.

Покривът на сградата, която е паметник на културата, има нужда от спешна реконструкция и укрепване.

Проектът е на стойност близо 180 000 лева и се подава по процедурата за предоставяне на целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности за 2023 година.

Искането за финансиране е мотивирано от състоянието на покрива към момента, което експерти определят като незадоволително. Основната задача на аварийния ремонт е да се отстранят течовете. Заради влагата таванът е с множество пропадания, липсва хидроизолация, деформирано е подовото дюшеме и е увредена фасадата.

С предвидените възстановителни дейности ще се подобри състоянието на конструкцията и ще се предотвратят бъдещи щети.

От 2021 г. сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на Народно читалище „Будителите 2017“, а сега там репетира и оркестър „Габрово“ заради ремонтите в Дома на културата.

Related Articles

Приключи реставрацията на фасадата на Министерството на транспорта в София

Успешна реставрация върна блясъка на фасадата на Министерството на транспорта в София. Възстановен е автентичният ѝ вид отпреди 100 години, информират от транспортното ведомство. Консервацията...

Конференция: „Технологии и услуги за управление на водите в България“

На 5 декември (вторник) 2023 г. от 9:00 до 16:30 ч. в Гранд Хотел София, зала София, ул. Гурко 1, ще се проведе конференция...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ