27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Габрово готви инвестиционна концепция за въглеродно неутрална индустриална зона

Община Габрово подготвя инвестиционна концепция за изграждане на въглеродно неутрална индустриална зона, информират от администрацията. Идеята е да се проучат възможностите за производство на енергия чрез фотоволтаици във фабрики от Северната индустриална зона на града. Ще бъдат извършени технически одити за постигане на проектна готовност за енергийно обновяване на 60 многофамилни жилищни сгради, както и предварителни проучвания за въвеждане на енергоефективни мерки в публични сгради за достигане до енергиен клас „А“.

Инвестиционната концепция ще включва икономически, правен и инженерен анализ, структура и принципи на управлението, финансова стратегия и пътна карта за изпълнение и мониторинг. Целта е да се подпомогне достъпът до различни източници на финансиране в бъдеще както за общинските обекти, така и за собствениците на апартаменти и за местния бизнес. Документът трябва да бъде готов до есента на 2022г.

Инициативата е в рамките на проект по Европейския механизъм за градско развитие (European City Facility), за който Община Габрово има подписан договор на стойност 60 000 евро. Той се изпълнява по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Чрез помощта повече от 200 града и общини в Европейския съюз ще разработят концепции в областта на климата и енергията. На национално ниво освен Габрово са одобрени още общините Добрич, Бургас и Белене.

Снимка: Община Габрово

Related Articles

Кампания във Франция „Шофирай като жена!“

Това лято пътният трафик във Франция минава под мотото „Шофирай като жена!“. Кампанията за пътна безопасност набира скорост през юли и е активна особено...

Изграждат модерен кампус за спортните надежди в Стара Загора

Проект, насочен към спортното бъдеще на Стара Загора, стартираха символично с първа копка двама от зам.-кметовете на общината - Надежда Чакърова и арх. Мартин...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ