35 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Габрово готви инвестиционна концепция за въглеродно неутрална индустриална зона

Община Габрово подготвя инвестиционна концепция за изграждане на въглеродно неутрална индустриална зона, информират от администрацията. Идеята е да се проучат възможностите за производство на енергия чрез фотоволтаици във фабрики от Северната индустриална зона на града. Ще бъдат извършени технически одити за постигане на проектна готовност за енергийно обновяване на 60 многофамилни жилищни сгради, както и предварителни проучвания за въвеждане на енергоефективни мерки в публични сгради за достигане до енергиен клас „А“.

Инвестиционната концепция ще включва икономически, правен и инженерен анализ, структура и принципи на управлението, финансова стратегия и пътна карта за изпълнение и мониторинг. Целта е да се подпомогне достъпът до различни източници на финансиране в бъдеще както за общинските обекти, така и за собствениците на апартаменти и за местния бизнес. Документът трябва да бъде готов до есента на 2022г.

Инициативата е в рамките на проект по Европейския механизъм за градско развитие (European City Facility), за който Община Габрово има подписан договор на стойност 60 000 евро. Той се изпълнява по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Чрез помощта повече от 200 града и общини в Европейския съюз ще разработят концепции в областта на климата и енергията. На национално ниво освен Габрово са одобрени още общините Добрич, Бургас и Белене.

Снимка: Община Габрово

Related Articles

АПИ и „Тол България“ с договор за електронно събиране на пътни такси

Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Тол България“ ЕООД сключиха договор, с който се дава възможност на дружеството след като постигне оперативна съвместимост с електронната система...

Масово българите не застраховат имуществото в дома

Българите много рядко застраховат имуществото в дома, едва 5-6% е делът на тези застраховки в страната. Това посочиха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ)...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ