4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

В Ямбол: Откриват паметник на Васил Левски по повод 185 г. от рождението му

На 18 юли 2022 година в Ямбол с тържествена церемония ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата – Васил Левски. Поводът е 185 годишнината от рождението му. Ямболски духовници ще отслужат водосвет за освещаване на паметника. В програмата е включена и кратка поетична програма, посветена на Дякона, а на финала на церемонията ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото на Апостола.

Автор на бюст-паметника е архитект Любомир Добрев, който спечели конкурса, организиран от Община Ямбол.

Идеята за създаването на паметник на Дякона възниква още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков – учредител на Сдружение „Левски-Дяконът“. През април 2019 година Общински съвет – Ямбол даде съгласие за поставяне на паметника в Ямбол.

Община Ямбол подпомогна родолюбивата кауза и дарителската инициатива, в която се включиха много фирми, организации, граждани.

Related Articles

Домът на културата в Габрово е напълно обновен

Сградата на Дома на културата „Емануил Манолов” в Габрово е напълно обновена. Основният ремонт и реконструкцията на сградата бяха изпълнени по проект „Развитие на...

На 20 февруари: Пускат движението през тунел „Железница“

Съоръжението е с дължина около 2 километра На 20 февруари ще бъде пуснато движението през тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Съоръжението...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ