19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

В Ямбол: Изграждат трасе за планинско колоездене в лесопарк „Боровец“

За първи път в Ямбол ще бъде изградено трасе за планинско колоездене в лесопарк „Боровец“. Тя ще може да се ползва както от деца и родители, младежи и любители на спорта, така и за различни професионални състезания, свързани с този спорт. Така Ямбол ще има възможност чрез изграждане на съоръжението да стане домакин на различни държавни и международни състезателни форуми. Това ще бъде единствено по рода си съоръжение в България, което ще направи града още по привлекателен за спортен туризъм. Предвидените трасета са няколко вида, като се предвижда общата им дължина да бъде близо шест километра.

Първото представлява кръгов маршрут, обозначен в жълто, обикалящ целия парк. Това е и най-лекото трасе, което ще бъде препоръчително за ползване от семейства с деца.

Второто, обозначено в оранжево, ще бъде за изкачване, също подходящо за родители и деца, но ще може да се използва и в тренировъчния процес на професионални състезатели, както и за провеждане на състезания.

Третото трасе, обозначено в синьо, ще бъде създадено, за да могат младите ентусиасти да се научат да използват правилно елементите на пистата. Ще има още зона за спускане, обозначена в червено, „рок гардън“ (препятствия от наредени множество камъни в различни размери), зона виражи, пъмп зона и други.

Предвижда се да бъде обособено и трасе за изкачване, с лека трудност. След изграждането на съоръжението се открива възможност за по-нататъшно обновяване и добавяне на нови елементи към него.

Предстои проектът да премине през експертен съвет, който да определи кой е най-добрият начин за реализацията му. Всички граждани, които искат да изкажат своите препоръки към идейния проект, могат да го направят с лично съобщение в официалната фейсбук страница на Община Ямбол.

 

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ