24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

В Ямбол: Изграждат трасе за планинско колоездене в лесопарк „Боровец“

За първи път в Ямбол ще бъде изградено трасе за планинско колоездене в лесопарк „Боровец“. Тя ще може да се ползва както от деца и родители, младежи и любители на спорта, така и за различни професионални състезания, свързани с този спорт. Така Ямбол ще има възможност чрез изграждане на съоръжението да стане домакин на различни държавни и международни състезателни форуми. Това ще бъде единствено по рода си съоръжение в България, което ще направи града още по привлекателен за спортен туризъм. Предвидените трасета са няколко вида, като се предвижда общата им дължина да бъде близо шест километра.

Първото представлява кръгов маршрут, обозначен в жълто, обикалящ целия парк. Това е и най-лекото трасе, което ще бъде препоръчително за ползване от семейства с деца.

Второто, обозначено в оранжево, ще бъде за изкачване, също подходящо за родители и деца, но ще може да се използва и в тренировъчния процес на професионални състезатели, както и за провеждане на състезания.

Третото трасе, обозначено в синьо, ще бъде създадено, за да могат младите ентусиасти да се научат да използват правилно елементите на пистата. Ще има още зона за спускане, обозначена в червено, „рок гардън“ (препятствия от наредени множество камъни в различни размери), зона виражи, пъмп зона и други.

Предвижда се да бъде обособено и трасе за изкачване, с лека трудност. След изграждането на съоръжението се открива възможност за по-нататъшно обновяване и добавяне на нови елементи към него.

Предстои проектът да премине през експертен съвет, който да определи кой е най-добрият начин за реализацията му. Всички граждани, които искат да изкажат своите препоръки към идейния проект, могат да го направят с лично съобщение в официалната фейсбук страница на Община Ямбол.

 

Related Articles

Пускат движението по бул. „Цар Освободител“ в София до края на седмицата

Очаква се до края на седмицата движението по жълтите павета да бъде възстановено, каза при последната проверка по столичния булеварo "Цар Освободител" зам.-кметът по...

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ