13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

В Ямбол заработи инсталация за обработка на биомаса

Инсталация за обработка и разграждане на зелена биомаса заработи в близост до регионалното депо на Ямбол. Обектът се финансира по оперативна програма „Околна среда”, като инвестицията е за над 3 600 000 лв.

В инсталацията ще се обработват разделно събрани зелени и дървесни отпадъци, а крайният продукт ще е компост. Съоръжението е изградено на терен от 8 000 кв. метра. Капацитетът за преработка е 2400 тона годишно на разделно събрани зелени и дървесни отпадъци.

Предвидени са 108 контейнера в кафяв цвят за събиране на биомасата. Те ще бъдат разположени в различни райони на Ямбол, както и в близост до паркове и градини, обслужващи зелени площи, зони за транспортно озеленяване и санитарно-защитно озеленяване и др. Осигурен е и сметоизвозващ камион с носимост 7 тона, както и раздробяваща техника.

Основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.

 

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ