16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Спад на цените на новите жилища у нас след пандемията

Индексът на жилищните цени в България се понижава с 1,1% на тримесечна база през второто тримесечие на 2020-а година, сочат данни на Националния статистически институт.

Спад се регистрира за пръв път от 2015 г. насам, като причината е пандемията от коронавируса, анализира платформата „Pariteni”. Спадът на жилищните цени е по-изразен при новите апартаменти – с 1,3%, докато при старите имоти намалението е с 0,9%.

Имотният пазар в Бургас изглежда най-устойчив, като там е регистрирано единственото повишение на индекса през второто тримесечие – ръст от 2%. В морския град е отчетен и най-силният растеж на годишна база от 5,6 на сто. В другия голям морски град Варна обаче тенденцията е обратна. На тримесечна база индексът на имотите там бележи най-големия спад сред градовете с население над 120 хил. жители – с 3,2%.

В София жилищните цени през второто тримесечие са се понижили с 1,7 на сто спрямо първите три месеца на годината.

Related Articles

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ