11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

В Троян изграждат зони за отдих и спорт, обновяват парковите пространства

В продължение на няколко години Община Троян работи по изграждането на зони за отдих в града и близките села. Наред с дейностите по обновяване на парковите пространства в кв. „Лъгът“ и пред Информационно-културния център, в ход е и поетапното оформление на т. нар. свободна зона за рекреация и отдих – парк „Турлата“.

Локацията е избрана поради непосредствената си близост до централна градска част, наличието на определена инфраструктура, лесната достъпност и близостта до спортни съоръжения – стадион „Чавдар“ и мястото, на което се планира изграждането на нова спортна зала. Проектът е ориентиран към нуждите на семейства с деца и спортуващи и се осъществява по идея на Държавно горско стопанство – Троян, с финансовата подкрепа на общината.

След постигната договореност за наем със собственика на имота – Църковно настоятелство при храм „Света Параскева“ – Троян, в рамките на тази и следващата година поетапно ще бъдат реализирани дейностите по създаване на парка.

За организирането на зоната е изготвен идеен проект, който предвижда поставяне на преместваеми детски съоръжения за игра и забавления, поставяне на паркови елементи, засаждане на храсти и подходящи дървесни видове. Ще бъдат обособени три зони – детски кът с къщичка, влакче, гъбки, тролей, младежки кът с беседка и пейки, зона за отдих и пикник с необходимите към нея съоръжения.

Върху имотите няма да се извършват строителни дейности. Парковите елементи и детските съоръжения ще бъдат изработени само от естествени материали. Ще бъдат запазени съществуващите дадености – ценните дървесни видове, мостчето, като около тях ще бъде развита зоната за рекреация и отдих.

Площта, която е обект на облагородяване, е около 30 дка и всички дейности се изпълняват от служители на Държавно горско стопанство – Троян. До момента е завършено планираното за тази година озеленяване, като са засадени 72 дървета и 80 храста от 22 различни вида. Изграден е жив плет от 600 габърови фиданки, който, с подходящи грижи, ще разкрие красотата си след няколко години.

В акцията доброволно се включиха и деца от ОУ „Васил Левски“ – Троян, които са почистаха терена от битови отпадъци, преди лесовъдите да започнат облагородяването му.

Очаква се до края на м. май 2022 година да бъде реализиран детският кът, а до края на следващата година – съоръжението за пикници и тържества, с капацитет до 100 души.

 

Related Articles

Предстои конкурс за нов главен архитект на София

Кметът на София Васил Терзиев иска нов главен архитект на столицата на мястото на арх. Здравко Здравков, който бе избран на поста през 2016...

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ