12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

В Стара Загора обсъждат въвеждане на иновативна технология за преработка на битови отпадъци

На 1 март от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков“ в сградата на Община Стара Загора ще се проведе обществено обсъждане на бъдещото развитие на депото и инвестиционно намерение за изграждане на комплекс за сепариране на твърди битови отпадъци, неподлежащи на последващо рециклиране.

Ще бъде представена и мултимедийна презентация, онагледяваща процеса на извършване на енергийно оползотворяване на отпадъците.

Предложението включва изграждане на комплекс за сепариране на твърди битови отпадъци, неподлежащи на последващо рециклиране, обясни Николай Тодоров представител на фирмата, внесла проекта.

За да не се изхвърлят на депото Европа налага до 2035 година да бъдат намалени до максимум 10 на сто от депонираните отпадъци. Нашата технология ги третира в безкислородна среда чрез перолизна диструкция извлича всички енергийни стойности от отпадъците, превръщайки ги в енергийни суровини като газ, перолизно масло и пирокарбон, която се превръща в електрическа енергия“, каза още Тодоров. Той допълни, че годишната производителност на инсталацията е – 55 000 тона годишно.

Депото, което беше изградено в Ракитница е на предела на своя капацитет има възможност за експлоатация в рамките на максимум три години. Затова за нас е важно да имаме алтернатива и екологична гледна точка всичко да е както трябва и да бъде по начин полезен за Стара Загора“, каза от своя страна зам.-кметът Йордан Николов.

Related Articles

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ