15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

В срок от 45 дни: Проекти, изработени по отменената наредба за достъпна среда, ще се одобряват по стария ред

За срок от 45 дни инвестиционни проекти, изработени по реда на отменената Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, ще могат да се внесат за одобряване по стария ред.

Това предвижда проект на наредба за допълнение на Наредба № РД-02-20-2 от 2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, който е публикуван за обществено обсъждане. С него се урежда възможността инвестиционните проекти, разработени по отменената Наредба № 4 да бъдат внесени за разглеждане от компетентния орган в 45-дневен срок от влизане в сила на новата наредба от 2021 г. В производството по тяхното одобряване ще се прилагат разпоредбите на отменената наредба.

Предложеното допълнение на нормативния акт е във връзка с искане на професионални организации на участниците в проектирането и строителството. В получени от тях писма се посочва, че епидемичната обстановка в страната затруднява и забавя работата на администрациите, а краткият срок за влизане в сила на наредбата не позволява изработените в съответствие с отменената наредба инвестиционни проекти да се внесат за одобряване от компетентен орган преди влизане в сила на новата наредба. Поради тази причина и при условията на новата наредба ще се наложи вече изработени проекти да бъдат преработвани основно, което означава ново проектиране. Това ще доведе до сериозна и икономически необоснована преработка на инвестиционните проекти за привеждането им в съответствие с изискванията на новата наредба, което ще има неблагоприятни икономически последици за строителния бизнес.

По този начин ще бъдат уредени случаите на изработени инвестиционни проекти в съответствие с отменената наредба, които не са внесени за одобряване от компетентен орган към датата на влизане в сила на наредбата – 13 март 2021 г.

Проектонаредбата и мотивите към нея могат да бъдат намерени в секция „Проекти на нормативни актове“ на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

Коментари и становища могат да се изпращат в 14-дневен срок.

 

Related Articles

Изграждат Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в с. Голяма Желязна

В троянското село Голяма Желязна започна строителството на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ