25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

В София: Студентски конкурс търси най-добрите идеи за учебен комплекс с басейн

Ахитектурно-градоустройствен студентски конкурс „Жива вода“ набира идеи за изграждане на учебно-тренировъчен комплекс с покрит плувен басейн. Локацията е публично пространство в ж.к. „Надежда“ в столицата.

Конкурсът, обявен от Столична община и екип на Университета по архитектура, строителство и геодезия, е част от проекта УРБиНАТ, финансиран по програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. Комплексът е част от функционалната и пространствена концепция, развита в рамките на проекта за градско планиране, базирано върху природосъобразни подходи и осъществявано с активното участие на общностите.

Целта на конкурса е да се откроят творчески идеи за пространствено интегриране на темите за минералната вода, здравето и общността.

Право на участие имат всички редовни студенти във висшите училища в България, както и българските студенти в чужбина. Участието може да бъде индивидуално или в екип, като в разработването на всеки конкурсен проект следва да участва поне един студент от специалност „Архитектура“. Конкурсните разработки може да са изготвени като част от учебната програма на факултетите или извън нея.

Изисквания към проектите:

Иинтегриран подход за изграждане на ново социално пространство за спорт, общуване и отдих; вписване на комплекса в градоустройствения и ландшафтния контекст; обвързаност между откритите и закритите пространства на комплекса; приложение на решения, базирани на природата; постигане на устойчива архитектура и енергийна ефективност; оригиналност на обемно-пространственото и архитектурно решение.

Отличията в конкурса ще бъдат за три проекта от журито и един проект от жителите на район „Надежда“, които ще получат парични награди:

– Първа награда на журито – 3000 лв.

– Втора награда на журито – 2000 лв.

– Трета награда на журито – 1000 лв.

– Награда на жителите на кв. Надежда – 2000 лв.

Класираният на първо място участник ще представи конкурсната си разработка на международната конференция на проект УРБиНАТ в Милано на 16-17.06.2022 г., като организаторите на конкурса ще покрият разходите за участие в конференцията на един представител на екипа.

Конкурсните разработки ще бъдат оценени от международно жури, включващо представители на българските участници в проект УРБиНАТ – Столична община, УАСГ, администрацията и местната общност на р-н Надежда, както и на чуждестранни партньори по проекта.

Срокът за регистрация за участие в студентския конкурс е 31 май 2022 г. Конкурсните проекти могат да бъдат предадени до 5 юни 2022 г. ,а резултатите ще бъдат обявени на 12 юни.

Награждаването е планирано за 12 юли 2022 година.

Related Articles

Инвестират над 126 млн. лв. в градски транспорт с нулеви емисии

Над 126 млн. лв. ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, зарядни станции и инфраструктура за безопасна градска мобилност. Те ще бъдат...

Завърши ремонтът на каскадата „Белмекен – Сестримо – Момина клисура“

Официално приключи ремонтът на ВЕЦ „Сестримо“. С това се отбелязва и финалът на рехабилитацията на цялата каскада „Белмекен–Сестримо–Момина клисура“. ВЕЦ "Сестримо" е част от най-голямата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ