15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

В София: Предстои международния форум „Архитектура и политика през XX век – от изобретение до културно наследство“

Във форума на 9 и 10 юни участие ще вземат множество международни архитекти и експерти, доказали се в своята работа.

След броени дни столицата ни ще бъде домакин на международния форум „Архитектура и политика през XX век – от изобретение до културно наследство“. Събитието, част от българската програма на Френското председателство на Съвета на ЕС, се организира от Френският институт в България и партньори.

Във форума на 9 и 10 юни участие ще вземат множество международни архитекти и експерти, доказали се в своята работа.

Сред тях са проф. д-р Ангелика Шнел, Институт за изкуство и архитектура, Виена; арх. д-р Раду Тудор Понта, Университет по архитектура и урбанизъм „Йон Минку“, Букурещ; проф. Марида Таламона, Университет Рома Тре, Рим; д-р Михал Муравски, Лондонски университетски колеж; арх. д-р Ана бела де Араухо, Архитектурно висше училище, Марсилия; д-р Елица Станоева, Център за академични изследвания, София; проф. арх. Тодор Кръстев; арх. докторант Йелика Йованович и много други.

Архитектурата, сред всички останали изкуства, най-пряко въплъщава политиката на нациите, както в градски мащаб, така и в мащаба на отделни сгради.

Същевременно, малко исторически епохи извън 20-ти век са виждали толкова значителни сътресения да се съчетаят едновременно в областта на архитектурата и в тази на политиката, разказват организаторите.

Без претенция да съставя някаква невъзможна цялостна картография, форумът си поставя за цел да се изправи лице в лице с някои от най-значимите експерименти, провели се в Европа между края на Първата световна война и края на Студената война, като подчертае сложните връзки между дискурсите и политическите стратегии, но също така и промените в изразния и строителния речник, за които свидетелстват, измежду други явления, монументалните сгради, обичайно свързвани с тоталитаризма.

В рамките на „Архитектура и политика през XX век – от изобретение до културно наследство“ ще бъдат показани както линиите на приемственост, така и разломите, разпознаваеми между 1920-те и 1980-те години. Ще бъде разгледан и начинът, по който много от най-забележителните архитектурни творби се превърнаха в обекти на наследството, понякога след ожесточена полемика, тъй като така може да бъде измерена съпричастността на гражданите към работата на архитектите и към стойностите, които въпросните творби видимо олицетворяват.

Програма:

9 юни (четвъртък ), от 9 до 18:30 часа в Националния Дворец на Културата, зала 8, вход А4.

Началото ще поставят H. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, Атанас Атанасов, министър на културата, кметът на София Йорданка Фандъкова.

След официалното откриване е планирана видоконференция на тема „Новият европейски Баухаус“ – силата на един проект, сто години по-късно“. С участието на: Лориан Бертран, член на кабинета на еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за културата и Новия европейски Баухаус.

Тема за встъпителната конференция е „Управление на пространството или политическото измерение на архитектурата“, с участието на проф. арх. Жан-Луи Коен.

10 юни (петък) от 9 до 18:30 часа в сградата на БТА ще се проведе втория ден от международния форум.

Началото ще се постави с лекции по темата от Трета Сесия – „Преоткритата модерност, 1956-1991 г.“.

Темата „Архитектурата в Световния социализъм“ ще води проф. д-р Лукащ Станек, Манчестърски университет. А тази за „Социалистическия модернизъм. Архитектурата в ГДР 1950 – 1990 г.“ – д-р Томас Флиерл, архитект и изкуствовед, Берлин. Интерес провокира и лекцията за „Превръщане на историята в стока: архитектура и наследство в Унгария от 2010-те насам“, която ще бъде с участието на Оршоя Шудар, докторантка от Будапеща.

Модератори на форума „Архитектура и политика през 20 век“:

Андрей Църнеа, дипломат, бивш генерален директор на мозъчния тръст Аспен Румъния; Жан-Луи Коен, историк по архитектурата на ХХ в.; Георги Ангелов, журналист, ТВ водещ и продуцент (БНТ);

Ришар Клен, архитект, историк, председател на Докомомо Франция.

Пълната програма на форума – тук.

Участието е с вход свободен. Осигурен е симултанен превод на български, френски и английски език

Related Articles

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

Подписаха нови 57 споразумения за финансиране на общински проекти

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ