19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

В Пловдив: С оперни арии отбелязват реставрацията на Часовниковата кула

С концерт от популярни арии в подножието на пловдивското Сахат тепе ще се ознаменува приключване на реставрацията на Часовниковата кула, която е на върха. Това е една от най-старите часовникови кули в Европа и е емблематична за Пловдив.

Построена е през 16 век и е играла ролята на градска наблюдателница на пожарната. От възвишението огромният часовников механизъм е отмервал и времето за пловдивчани. Той тежи повече от 100 килограма и е изработен от италианския конструктор Антонио Барбаджелата. Времето се отмервало не с циферблат, а с камбанен звън, който огласял града всеки ден – точно по обяд.

В хода на годините часовникът на кулата е спирал неколкократно, но е поправян. Заедно с реставрирането и почистването на конструкцията на кулата сега е профилактиран и часовникът.

Около 60 хиляди лева са инвестирани, за да върне Часовниковата кула първоначалния си блясък.

Related Articles

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ