20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

В Пловдив: С оперни арии отбелязват реставрацията на Часовниковата кула

С концерт от популярни арии в подножието на пловдивското Сахат тепе ще се ознаменува приключване на реставрацията на Часовниковата кула, която е на върха. Това е една от най-старите часовникови кули в Европа и е емблематична за Пловдив.

Построена е през 16 век и е играла ролята на градска наблюдателница на пожарната. От възвишението огромният часовников механизъм е отмервал и времето за пловдивчани. Той тежи повече от 100 килограма и е изработен от италианския конструктор Антонио Барбаджелата. Времето се отмервало не с циферблат, а с камбанен звън, който огласял града всеки ден – точно по обяд.

В хода на годините часовникът на кулата е спирал неколкократно, но е поправян. Заедно с реставрирането и почистването на конструкцията на кулата сега е профилактиран и часовникът.

Около 60 хиляди лева са инвестирани, за да върне Часовниковата кула първоначалния си блясък.

Related Articles

Бургас: Започна укрепване на свлачището под Летния театър

Под Летния театър в Бургас „работи“ свлачище, което застрашава крайморската алея и ежедневно ползващите я пешеходци. За това алармира преди повече от година администрацията...

След реставрация: Откриват официално Къща „Павлити“ в Стария Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ ще открие официално след реставрация една от архитектурните перли на Стария град - Къща „Павлити“. Събитието е утре - 19...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ