36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

В Пловдив: С оперни арии отбелязват реставрацията на Часовниковата кула

С концерт от популярни арии в подножието на пловдивското Сахат тепе ще се ознаменува приключване на реставрацията на Часовниковата кула, която е на върха. Това е една от най-старите часовникови кули в Европа и е емблематична за Пловдив.

Построена е през 16 век и е играла ролята на градска наблюдателница на пожарната. От възвишението огромният часовников механизъм е отмервал и времето за пловдивчани. Той тежи повече от 100 килограма и е изработен от италианския конструктор Антонио Барбаджелата. Времето се отмервало не с циферблат, а с камбанен звън, който огласял града всеки ден – точно по обяд.

В хода на годините часовникът на кулата е спирал неколкократно, но е поправян. Заедно с реставрирането и почистването на конструкцията на кулата сега е профилактиран и часовникът.

Около 60 хиляди лева са инвестирани, за да върне Часовниковата кула първоначалния си блясък.

Related Articles

Транспорт: МРРБ и АПИ работят за свързаност между север и юг в страната

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част...

Главният архитект на Гронинген ще изнесе лекция във Варна

Ландшафтният архитект Михийл ван Дрийш от Нидерландия ще изнесе лекция в рамките на второто издание на проекта „Форум за Варна - добрите примери”. Неговата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ