28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

В Пловдив: Общината и Енергийната Агенция с концепция за нискоемисионна зона за битовото отопление

Община Пловдив и Енергийна Агенция – Пловдив разработват концепция за нискоемисионна зона в града, която да обхваща замърсяването на въздуха и парниковите емисии от битовото отопление. Създаването на такива зони в европейските градове е обвързано с целите за чист въздух и декарбонизация до 2050 г. на ЕК.

Администрацията в града вече прие методика за въвеждане на зони с ниски емисии, съдържа анализ на нормативните изисквания за въвеждане на зоните, както и прогнози за превишения на замърсителите и мерките, които да се приложат.

Съвместната работа с Енергийна Агенция – Пловдив ще дефинира реален градски участък, в който да се реализира нискоемисионната зона. Идеята е да се обособи зона със смесено ползване и чрез реални данни и статистика за енергийното потребление да се въведат мерки за намаляване на фините прахови частици и въглеродния диоксид. Ще се обърне внимание и на енергията от възобновяеми енергийни източници като най-чист и екологичен метод за производство на енергия.

За създаване на зоната ще бъдат насърчени допълнителни мерки за обновяване на общинските и жилищните сгради, както и замяна на използването на изкопаеми горива за отопление. Предвижда се и използването на сензори за проследяване на замърсяването с фини прахови частици чрез включване на гражданите и учениците. Ще се проведат кампании за популяризиране на мерките сред гражданите.

Координиран от Енергийна Агенция – Пловдив, проектът за нискоемисионна зона се разработва по проект ClimAct CEE на Европейската инициатива за климата (EUKI) заедно с градове от Хърватска, Румъния и Германия. Проектът се съфинансира от Европейската инициатива за климата (EUKI) на Немското Федерално Министерство на Икономиката и Климата (BMWK).

Related Articles

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ