16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

В Пловдив: Общината и Енергийната Агенция с концепция за нискоемисионна зона за битовото отопление

Община Пловдив и Енергийна Агенция – Пловдив разработват концепция за нискоемисионна зона в града, която да обхваща замърсяването на въздуха и парниковите емисии от битовото отопление. Създаването на такива зони в европейските градове е обвързано с целите за чист въздух и декарбонизация до 2050 г. на ЕК.

Администрацията в града вече прие методика за въвеждане на зони с ниски емисии, съдържа анализ на нормативните изисквания за въвеждане на зоните, както и прогнози за превишения на замърсителите и мерките, които да се приложат.

Съвместната работа с Енергийна Агенция – Пловдив ще дефинира реален градски участък, в който да се реализира нискоемисионната зона. Идеята е да се обособи зона със смесено ползване и чрез реални данни и статистика за енергийното потребление да се въведат мерки за намаляване на фините прахови частици и въглеродния диоксид. Ще се обърне внимание и на енергията от възобновяеми енергийни източници като най-чист и екологичен метод за производство на енергия.

За създаване на зоната ще бъдат насърчени допълнителни мерки за обновяване на общинските и жилищните сгради, както и замяна на използването на изкопаеми горива за отопление. Предвижда се и използването на сензори за проследяване на замърсяването с фини прахови частици чрез включване на гражданите и учениците. Ще се проведат кампании за популяризиране на мерките сред гражданите.

Координиран от Енергийна Агенция – Пловдив, проектът за нискоемисионна зона се разработва по проект ClimAct CEE на Европейската инициатива за климата (EUKI) заедно с градове от Хърватска, Румъния и Германия. Проектът се съфинансира от Европейската инициатива за климата (EUKI) на Немското Федерално Министерство на Икономиката и Климата (BMWK).

Related Articles

Ремонтират с до 200 милиона лева студентските общежития

Общежитията на студентите в страната ще се ремонтират с до 200 млн. лв. по програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски бази, реши...

До 2026 година: Пускат нови 8 влака в софийското метро

Нови 8 влака ще возят пътниците в софийското метро през 2026 г. Те ще бъдат произведени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати –...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ