25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

В Пловдив: Конкурс за наградата за парково изкуство „Люсиен Шевалас“

Район „Централен“ на община Пловдив обявява началото на конкурса „Люсиен Шевалас“ за реализиран проект с принос към екологията и опазване на зелената система.

Конкурсът се провежда за втора поредна година, след като през 2020 г. бе възроден по повод 180 г. от рождението на ландшафтен архитект Люсиен Шевалас, който е  с огромна заслуга за развитието на парковото изкуство в Пловдив. Преди 143 години той е създал първата пловдивска обществена градина.

Наградата представлява бронзова скулптура, изработена от известния пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки и изобразява Люсиен Шевалас в композиция от растителни видове.

Призът ще се връчва в две категории – за фирми/автори на реализиран проект за паркоустройство в Пловдив, и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си. Проектите трябва да са осъществени през последните 5 години.

Награждаването ще се състои на тържествена церемония в деня, в който се навършват 100 години от кончината на Люсиен Шевалас – 22.10. 2021 г. пред паметника му в Цар-Симеоновата градина.

Условия на конкурса:

Всеки кандидат може да заяви участие с една благоустроена територия.

Необходими са до 5 (пет) броя снимки, точeн адрес/ местонахождение на зеленото пространство/градинката. Фотосите трябва да показват степента на завършеност на обекта и актуалното му състояние.

Идеята за благоустрояване да бъде естетично и екологично издържана.

Проектът да е поддържан и устойчив и реализиран с използване на многогодишна растителност.

Материалите за участие се изпращат на електронната поща на район „Централен“ centralen@plovdiv.bg или могат да бъдат входирани в деловодството на администрацията в срок до 17.09.2021 г. включително.

Related Articles

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ