24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим мястото, за което поколения плевенчани имат своите хубави спомени, по-хубаво и приветливо, обяви кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов. Заедно с министъра на екологията Петър Димитров, директора на ОП „Акварел“ и посетители на зоопарка, поставиха начало на кампанията с инициатива за засаждане на нови дръвчета на мястото на премахнати стари и болни.

„С участието на родители и техните деца засадихме фиданки в зоопарка. Преди две седмици, заедно с доброволци, се организирахме и в акция по боядисване и освежаване на достъпа до зоопарка. Всички тези хора „дариха“ от времето и уменията си, за да превърнат зоопарк „Кайлъка“ в едно по-приятно и чисто място, каза директорът на Общинското предприятие „Акварел“ Любомир Андреев. Той информира, че вече планират и следващи инициативи с участието на плевенчани.

От предприятието този сезон ще почистят езерото на водоплаващите птици, ще бъдат почистени и дезинфекцирани и клетките на животните, за да може в бъдеще да се мисли за осигуряването на нови животни, с които да се обогати видовото разнообразие на зоокъта.

В момента там живеят около 160 животни от 27 вида. Зоопарк „Кайлъка“ е създаден през 1956 година. С договор от 22.01.2021 г. е предоставен безвъзмездно за управление на Община Плевен. Зоологическата градина попада в обхвата на Защитена местност Кайлъка и е публична държавна собственост. Съгласно решение от март 2005 г. на Общински съвет – Плевен, зоопаркът е предоставен за управление на общинското предприятие „Акварел“.

Related Articles

Ще реставрират сградата на бившата Земеделска банка в Търговище

Общината обяви поръчка за избор на изпълнител Връщат блясъка на архитектурна перла в Търговище. Общината обяви поръчка за избор на изпълнител на ремонта на сградата...

Монтират ново осветление по ул. “Шести септември“ в столицата

Започна изпълнението на проекта за ново осветление по ул. “Шести септември“ в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Предвижда се да бъдат монтирани 19...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ