21 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

В община Смолян ще могат да се санират еднофамилни къщи с пари от ЕС

Еднофамилни къщи ще могат се санират със средства от ЕС само в община Смолян. Другите девет общини на областта не попадат в обсега на програмата “Развитие на регионите“ в периода до 2027 г., информира БНР. За първи път в новия програмен период ще бъдат санирани еднофамилни къщи с евросредства. За Смолянска област такава инвестиция по програма ще може да се направи само в община Смолян.

Задължително условие за обновяване на еднофамилните жилищни сгради ще бъде наличието на изготвено обследване за енергийна ефективност и техническо обследване на сградата, което собствениците могат да възложат на специалисти. Основната цел е след санирането сградата да постига по-висок енергиен клас.

Допустими ще са различни мерки за енергийна ефективност, които ще се финансират от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Ще се финансират проекти, идентифицирани на базата на подхода „отдолу-нагоре“, които са отразени в плановете за интегрирано развитие на общините и интегрирани териториални стратегии за развитие на шестте региона за планиране. Моделът за подкрепа на мерките все още е в процес на разработване. Уточнява се и общият брой сгради, които ще могат да се финансират.

Най-големите общини в страната – Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора, Видин, Велико Търново и Благоевград, ще получават финансиране в рамките на Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“. По втория приоритет ще се финансират мерки на територията на други общо 40 градски общини, сред които и Смолян.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ