12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

В новия програмен период: Финансират регионите за интегрирано градско развитие

Близо 51 млн. лева се предвиждат за финансиране на културно–исторически проекти по Програмата за развитие на регионите 2021 – 2027 г. Планът е със средствата до края на 2029-та година да бъдат финансирани общо 72 културни обекта. А целта – да бъдат привлечени над 480 хил. посетители в тези инфраструктурни обекти.

Новите възможности за финансиране на проекти в областта на културата по Програмата в настоящия и следващия програмен период и по програмите за европейско и териториално сътрудничество обсъдиха на работна среща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов и зам.–министрите на културата Весела Кондакова и Пламен Славов.

През новия програмен период по Програмата за развитие на регионите, по първия приоритет – интегрирано градско развитие се предвижда да бъдат финансирани културни проекти в 10 големи общини.

По втория приоритет – интегрирано териториално развитие на регионите, ще бъдат финансирани обекти за културна инфраструктура в останалите общини. Идеята е да се осигурят европейски средства за дейности по отношение на културна инфраструктура и културно наследство. Предвидено е да се финансира и разработване на планове за опазване на обекти на различни култури.

По трите програми за трансгранично сътрудничество по външните граници на ЕС между България и съответно Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция също се планира подкрепа на дейности, свързани с културно опазване и сътрудничество.

Тя е в рамките на приоритет „Интегрирано териториално развитие“. Допустима е подкрепа както за ревитализиране, реставриране и реновиране на обекти от културно-историческо значение, така и за опазване на нематериалното културно наследство. Провеждат се и събития с ефекти върху трансграничното културно сътрудничество.

По програма ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния – България 2021-2027 се предвижда по приоритет „Интегриран регион“ инвестиции да бъдат насочени към проекти за опазване, както на материалното, така и на нематериалното културно наследство.

По програма ИНТЕРРЕГ VI-A Гърция – България 2021-2027 се очаква мерките да бъдат насочени за опазване на културното наследство.

 

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ