11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

В новия програмен период: Финансират регионите за интегрирано градско развитие

Близо 51 млн. лева се предвиждат за финансиране на културно–исторически проекти по Програмата за развитие на регионите 2021 – 2027 г. Планът е със средствата до края на 2029-та година да бъдат финансирани общо 72 културни обекта. А целта – да бъдат привлечени над 480 хил. посетители в тези инфраструктурни обекти.

Новите възможности за финансиране на проекти в областта на културата по Програмата в настоящия и следващия програмен период и по програмите за европейско и териториално сътрудничество обсъдиха на работна среща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов и зам.–министрите на културата Весела Кондакова и Пламен Славов.

През новия програмен период по Програмата за развитие на регионите, по първия приоритет – интегрирано градско развитие се предвижда да бъдат финансирани културни проекти в 10 големи общини.

По втория приоритет – интегрирано териториално развитие на регионите, ще бъдат финансирани обекти за културна инфраструктура в останалите общини. Идеята е да се осигурят европейски средства за дейности по отношение на културна инфраструктура и културно наследство. Предвидено е да се финансира и разработване на планове за опазване на обекти на различни култури.

По трите програми за трансгранично сътрудничество по външните граници на ЕС между България и съответно Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция също се планира подкрепа на дейности, свързани с културно опазване и сътрудничество.

Тя е в рамките на приоритет „Интегрирано териториално развитие“. Допустима е подкрепа както за ревитализиране, реставриране и реновиране на обекти от културно-историческо значение, така и за опазване на нематериалното културно наследство. Провеждат се и събития с ефекти върху трансграничното културно сътрудничество.

По програма ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния – България 2021-2027 се предвижда по приоритет „Интегриран регион“ инвестиции да бъдат насочени към проекти за опазване, както на материалното, така и на нематериалното културно наследство.

По програма ИНТЕРРЕГ VI-A Гърция – България 2021-2027 се очаква мерките да бъдат насочени за опазване на културното наследство.

 

Related Articles

Реставрират хотел „Париж“- част от недвижимото културно наследство на София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за реконструкция на сградата на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 30 и за реставрационно-консервационни...

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ