27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

В новия програмен период: Финансират регионите за интегрирано градско развитие

Близо 51 млн. лева се предвиждат за финансиране на културно–исторически проекти по Програмата за развитие на регионите 2021 – 2027 г. Планът е със средствата до края на 2029-та година да бъдат финансирани общо 72 културни обекта. А целта – да бъдат привлечени над 480 хил. посетители в тези инфраструктурни обекти.

Новите възможности за финансиране на проекти в областта на културата по Програмата в настоящия и следващия програмен период и по програмите за европейско и териториално сътрудничество обсъдиха на работна среща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов и зам.–министрите на културата Весела Кондакова и Пламен Славов.

През новия програмен период по Програмата за развитие на регионите, по първия приоритет – интегрирано градско развитие се предвижда да бъдат финансирани културни проекти в 10 големи общини.

По втория приоритет – интегрирано териториално развитие на регионите, ще бъдат финансирани обекти за културна инфраструктура в останалите общини. Идеята е да се осигурят европейски средства за дейности по отношение на културна инфраструктура и културно наследство. Предвидено е да се финансира и разработване на планове за опазване на обекти на различни култури.

По трите програми за трансгранично сътрудничество по външните граници на ЕС между България и съответно Република Сърбия, Република Северна Македония и Република Турция също се планира подкрепа на дейности, свързани с културно опазване и сътрудничество.

Тя е в рамките на приоритет „Интегрирано териториално развитие“. Допустима е подкрепа както за ревитализиране, реставриране и реновиране на обекти от културно-историческо значение, така и за опазване на нематериалното културно наследство. Провеждат се и събития с ефекти върху трансграничното културно сътрудничество.

По програма ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния – България 2021-2027 се предвижда по приоритет „Интегриран регион“ инвестиции да бъдат насочени към проекти за опазване, както на материалното, така и на нематериалното културно наследство.

По програма ИНТЕРРЕГ VI-A Гърция – България 2021-2027 се очаква мерките да бъдат насочени за опазване на културното наследство.

 

Related Articles

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ