5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Кои ще са най-търсените професии през 2022 година?

Строители, лекари, медицински работници и програмисти ще бъдат сред най-търсените професии на пазара на труда през следващата година. Заради дефицита на кадри, очакванията са заплатите да тръгнат нагоре в почти всички сектори, а за позициите, за които най-трудно се намират служители, възнагражденията да се удвоят.

През последната година агенциите за подбор на персонал отчитат почти двоен ръст на обявите за работа. Всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Освен в IT фирмите, във втората година на пандемията, за първи път сериозен недостиг на кадри се усеща в почти всички сектори, отчитат експертите по подбор на персонал. Изключение правят финансовият и застрахователният. Те прогнозират, че сред най-търсените специалисти през 2022 г. ще са лекари, инженери по интернет сигурност, териториални архитекти, строители на интелигентни пътища и къщи, дизайнери на детски и медицински роботи, оценители на интелектуална собственост и др.

Експертите твърдят, че през следващите години ще има търсене и на строители и архитекти за изграждане на сгради от енергоспестяващи материали.

Related Articles

Светило в областта на недвижимото културно наследство с лекция в София

Проф. Йорг Хаспел е част от екипа на „Проект Бузлуджа“ На 29 ноември от 18:15 часа в Регионалния исторически музей - София проф. Йорг Хаспел...

Инж. Иван Танев е „Инженер на годината 2023“

Инж. Иван Танев стана "Инженер на годината 2023". Той е главен инженер в "Джи Пи Груп". Председателят на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ