16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Кои ще са най-търсените професии през 2022 година?

Строители, лекари, медицински работници и програмисти ще бъдат сред най-търсените професии на пазара на труда през следващата година. Заради дефицита на кадри, очакванията са заплатите да тръгнат нагоре в почти всички сектори, а за позициите, за които най-трудно се намират служители, възнагражденията да се удвоят.

През последната година агенциите за подбор на персонал отчитат почти двоен ръст на обявите за работа. Всяка седма обява дава възможност за дистанционна работа.

Освен в IT фирмите, във втората година на пандемията, за първи път сериозен недостиг на кадри се усеща в почти всички сектори, отчитат експертите по подбор на персонал. Изключение правят финансовият и застрахователният. Те прогнозират, че сред най-търсените специалисти през 2022 г. ще са лекари, инженери по интернет сигурност, териториални архитекти, строители на интелигентни пътища и къщи, дизайнери на детски и медицински роботи, оценители на интелектуална собственост и др.

Експертите твърдят, че през следващите години ще има търсене и на строители и архитекти за изграждане на сгради от енергоспестяващи материали.

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ