13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

В Габрово сформират първата у нас енергийна общност

Първата в България енергийна общност (във формат, съобразен с Директивите на ЕС и изискванията на националното законодателство) ще бъде сформирана в Габрово. Пилотният проект вече получи подкрепата на Общинския съвет и в момента е на етап, в който се подготвя документацията.

По своята същност енергийната общност представлява група от юридически и физически лица, които по силата на обща договореност заедно произвеждат енергия от възобновяеми източници. Основното предимство на енергийната общност е, че контролът и управлението на изградената система се споделя от нейните членове и позволява независимост от големите производители и разпределители на електроенергия. Важен аспект от създаването на енергийната общност е нейното финансово изражение и въпреки наличието на възможности за печалба, те по-скоро водят до екологични и социални предимства.

Енергийната общност се сформира по инициатива на Община Габрово и ще включва партньорство между местната власт, физически и юридически лица и малки и средни предприятия (МСП). Стойността на инвестицията за изграждането на ВЕИ е 150 000 лв., а местоположението на инсталацията ще бъде на Регионалното депо за неопасни отпадъци. Произведената от инсталацията енергия ще се ползва първоначално само за нуждите на Регионалното депо. Не се предвижда енергия да бъде ползвана от частни консуматори.

До края на годината ще да бъде обявена цялата процедура по набирането на партньори като гражданите и МСП могат да имат финансово участие в размер от 500 до 5000 лв. Процесът ще се реализира поетапно, като в първия етап поканата ще бъде отправена само за жители на общината и юридически лица, регистрирани в Габрово. В случай че не се съберат достатъчно кандидати е предвиден и втори етап, в който поканата ще бъде отправена и към физически и юридически лица от други населени места.

Според анализите възвръщаемост на инвестицията на членовете на енергийната общност се очаква да започне след първата година и половина.

Related Articles

200 млн. лв. за саниране на блокове в засегнатите от енергийния преход региони

Близо 200 млн. лв. от управляваната от МРРБ Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни...

На 17 май: Започва ремонт на участък от Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитация на 65 км от пътя На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход....

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ