24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

В Габрово разработват „умни“ къщички за отпадъци

Иновативно решение за ефективно третиране на градските отпадъци е поредната стъпка, която цели превръщането на Габрово в по-зелен град, информират от Общината.

BinkyPal е разработен от габровска компания с финансова подкрепа от Община Габрово.

Към момента BinkyPal включва три модела „умни“ къщички за отпадъци – BinkyPal double fill, BinkyPal solar compact и BinkyPal IoT. Трите модела имат различни конструкции, оборудвани са със сензори, които предават информация в реално време относно заетия обем на съдовете за събиране на отпадъците, което позволява извършването на различен тип справки и анализи относно сметосъбирането и сметоизвозването. Конструкциите са изработени от метал, устойчиви са на вандализъм и лоши метеорологични условия. При BinkyPal double fill и BinkyPal solar compact е осигурено автономно захранване чрез фотоволтаичен модул, а при BinkyPal IoT – чрез батерия.

„Умните“ къщички са предназначени за различен вид отпадък – хартия и картон, пластмаса или метал. Най-иновативното от трите решения, моделът BinkyPal double fill, осигурява двукомпонентно разделно събиране на отпадъци – пластмаса и метал. Снабден е с голям соларен панел, ултразвуков сензор за замерване на запълването на обема, тензодатчик за отчитане на тегло и RFID модул за заключване на вратите.

BinkyPal solar compact представлява парков съд за отпадъци от хартия и картон. Оборудван е с компактен соларен панел, защитен от устойчив стъклен купол. В този модел е предвидена преса, която намалява обема на отпадъка, а оптичен сензор измерва запълването.

Базовият модел BinkyPal IoT е предназначен за пластмасови отпадъци. Захранването е чрез акумулаторна батерия, а ултразуков сензор замерва запълването на обема.

Трите модела „умни“ къщички за отпадъци BinkyPal предстои да бъдат разположени в урбанизираните пространства на Габрово.

Related Articles

Бизнесът чака работници от Индия, Бангладеш и Украйна

Сектор строителство от години се задъхва за кадри Работодатели от Русе и региона се опитват да компенсират недостига на кадри, като наемат граждани от Индия,...

Обновяват сградата на Драматично-кукления театър в Хасково

Община Хасково подписа договор с МРРБ за финансиране на изпълнение на инвестиция „Енергийно обновяване на сградата на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ на стойност 1...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ