19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

В Габрово разработват „умни“ къщички за отпадъци

Иновативно решение за ефективно третиране на градските отпадъци е поредната стъпка, която цели превръщането на Габрово в по-зелен град, информират от Общината.

BinkyPal е разработен от габровска компания с финансова подкрепа от Община Габрово.

Към момента BinkyPal включва три модела „умни“ къщички за отпадъци – BinkyPal double fill, BinkyPal solar compact и BinkyPal IoT. Трите модела имат различни конструкции, оборудвани са със сензори, които предават информация в реално време относно заетия обем на съдовете за събиране на отпадъците, което позволява извършването на различен тип справки и анализи относно сметосъбирането и сметоизвозването. Конструкциите са изработени от метал, устойчиви са на вандализъм и лоши метеорологични условия. При BinkyPal double fill и BinkyPal solar compact е осигурено автономно захранване чрез фотоволтаичен модул, а при BinkyPal IoT – чрез батерия.

„Умните“ къщички са предназначени за различен вид отпадък – хартия и картон, пластмаса или метал. Най-иновативното от трите решения, моделът BinkyPal double fill, осигурява двукомпонентно разделно събиране на отпадъци – пластмаса и метал. Снабден е с голям соларен панел, ултразвуков сензор за замерване на запълването на обема, тензодатчик за отчитане на тегло и RFID модул за заключване на вратите.

BinkyPal solar compact представлява парков съд за отпадъци от хартия и картон. Оборудван е с компактен соларен панел, защитен от устойчив стъклен купол. В този модел е предвидена преса, която намалява обема на отпадъка, а оптичен сензор измерва запълването.

Базовият модел BinkyPal IoT е предназначен за пластмасови отпадъци. Захранването е чрез акумулаторна батерия, а ултразуков сензор замерва запълването на обема.

Трите модела „умни“ къщички за отпадъци BinkyPal предстои да бъдат разположени в урбанизираните пространства на Габрово.

Related Articles

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ