В „Аспарухово“ стягат протест заради опасен канал

0

Хората се страхуват, че къщите им отново ще пострадат при наводнение

11-asparuhovo-1
Ремонтните дейности на канала ще приключат преди есенните дъждове, уверяват от община Варна

 

За гражданско неподчинение и сезиране на Съда в Страсбург се готвят жителите на варнен ския квартал „Аспарухово“, ако преминаващият край домовете им охранителен канал остане открит. Районът на улиците „Орел“ и „Белгород“ бе най-пострадал от тежкото наводнение преди две година, когато именно водите на канала потопиха десетки домове и взеха човешки жертви. С отворено писмо за проблема са вече предупредени кметът Иван Портних, главният архитект Виктор Бузев и областният управител на Варна Стоян Пасев, общинските съветници, както и кметът на района Калина Белмезова. Протестът на хората е срещу проекта за изграждане на западния охранителен канал в квартала, който вече се изпълнява. Те твърдят, че плановете не предвиждат покриване на дерето в участъка, преминаващ край домовете им, които бяха сред най-пострадалите при голямото наводнение през 2014-а.

Ремонтът на западния охранителен канал в кв. „Аспарухово“ предвижда покриване на съоръжението в участъка край улиците „Белгород“ и „Орел“. Това увериха от община Варна в отговор на разпространеното отворено писмо от живеещи по двете улици. Притесненията на хората обаче остават, а страховете им са, че средствата за ремонта няма да стигнат и каналът ще остане открит.

От администрацията припомнят, че проектът за възстановяване на водопроводимостта на двата охранителни канала в квартала се финансира с осигурените средства по фонд „Солидарност“ и изпълнението му предвижда ликвидиране на последствията от наводнението през 2014 г.

11-asparuhovo-2
Така изглеждаше районът при тежкото наводнение преди две години

Никой не може да върне изгубените животи, но със средствата, които влагаме в инфраструктура, можем да предотвратим загубата на нови, категорични са от администрацията на община Варна.

Проектът за справяне с щетите от бедствието през юни 2014-а се финансира с над 8 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. Срокът за неговото изпълнение е 16 месеца. В рамките на този период ще бъде възстановена водопроводимостта на източния и западния охранителен канал в квартала. Предвижда се да бъдат ремонтирани общо 4 моста по протежението на съоръженията, както и заустването в западен канал между Черно море и Варненското езеро, категорични са управляващите.

Непосредствено след установяване на щетите от бедствието Министерският съвет предостави на общината допълнително 2,3 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от Фонда за покриване на част от спешните мерки по възстановяване на разрушената от бедствието инфраструктура. Те вече са използвани за ремонтиране на носещата стоманобетонна конструкция при ревизионната шахта на битов колектор Виница – Варна и за възстановяване на проводимостта на Елпромско дере – в участъка от жп линията Варна – София до заустване във Варненското езеро.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си