10 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Започва ремонтът на пречиствателна станция за питейни води „Ясна поляна“

Има осигурени пари от правителство за авариен ремонт на пречиствателната станция за питейни води към язовир „Ясна поляна“. Най-вероятно тази седмица ще има възможност да започнат реално строително-монтажните работи. Това съобщи след оглед на съоръжението министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Станцията, която пречиства водата за населените места по Черноморието на юг от Бургас, не е в добро състояние. Тя е строена през 1974 г. и оттогава не е ремонтирана. Заради установените проблеми предстои да бъдат направени и конструктивни укрепвания. Направена е пълна организация за необходимите за изпълнение дейности.

Отпуснатите от правителството средства ще бъдат достатъчни, за да се отстранят констатираните проблеми, категоричен бе арх. Шишков. Министърът напомни, че по първоначална оценка необходимият за ремонта ресурс е бил около 15 млн. лв. Заради конструктивните проблеми на пречиствателната станция за питейни води, размерът на необходимите средства е увеличен и са предвидени 23 млн. лв.

Много спешно, в рамките на месец и половина, трябва да укрепим съоръжението, за да няма проблем с водоснабдяването, каза министър Шишков. Ситуацията е аварийна. Това се дължи на факта, че в годините назад е нямало поддръжка и не е обръщано внимание на станцията и състоянието ѝ. Знаем технически какво трябва да бъде направено и считаме, че ще можем да се справим. След анализ е създадена организация и се надявам, че няма да има никакви проблеми, допълни той.

Министър Шишков увери кметовете, че летният сезон ще бъде гарантиран и няма да има проблеми с водоснабдяването.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ