13 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Възстановяват въжен мост на 500 години с техника от инките

Въжен мост от времето на инките, ще бъде възстановен в Перу, съобщават световните агенции.

Мостът Кесвачака е на 500 години. Дълъг е 30 метра и се намира в Уинчири, региона Куско. Той е използван от жителите на близките населени места, разделени от река Апуримак. През пролетта обаче съоръжението рухна и се нуждае от спешен ремонт.

Местните възстановяват древния мост с техниката, която е била използвана от инките при изграждането му. Те не използват съвременни инструменти и технологии. Работниците укрепват огромните въжета, които държат съоръжението, поставят по-малки въжета от местни растения между тях, а също така изграждат отново и основата.

През 2013 г. ЮНЕСКО призна уменията и традициите, свързани с реконструкцията на моста Кесвачака за нематериално културно наследство.

Related Articles

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...

Избраха победителя в конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Българо германското NAS Studio спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ