8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Възстановено е движението на влаковете през тунел „Козница“

Частично е възстановено движението на влаковете в участъка между гарите Карлово и Антон, съобщиха от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

В началото на март тази година започнаха ремонтните дейности по жп тунел „Козница“, които включваха премахване на амортизираните жп линия и контактна мрежа; изгребване на съществуващата баластова призма; изграждане на двойна отводнителна система – канавки и дренажи и полагането на дебела бетонна плоча, върху която беше положен нов железен път с релси тип UIC 60 – за по-висока товароносимост.

В момента се извършват довършителни дейности по железния път, осветлението на тунела и др.

Стойността на проекта е 24 млн. лв. „Козница“ е най-дългият железопътен тунел в страната – 5812 м. Той преминава под рида Козница, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора. Построен е в периода 1949-1951 г., а последният му среден ремонт е извършен през 1993-1994 г.

След пълното приключване на ремонта скоростта в жп участъка между Копривщица и Стряма, част от Трета главна жп линия София-Бургас, ще се увеличи до проектна скорост 100 км/ч., посочват от НКЖИ.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ