8 C
Пловдив
петък, март 1, 2024

Възрожденски къщи в Стария Пловдив стават дегустационни за вино

В Пловдив днес стартира 12-ото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“. Възрожденските къщи в Стария град отварят врати за дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления.

„Дефиле на младото вино“ е сред най-мащабните туристически събития в България и Пловдив. Фестивалът развива и популяризира винения и културно-историческия туризъм. Събитието е част от националния туристически календар.

Откриването на „фестивала по традиция е с Дионисиево шествие от площада пред общината. То ще тръгне в 13 часа към началото на Стария град, където в 14 ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба “Вила Юстина”. Винените дегустации ще продължат до 18 часа днес, а в събота и неделя те ще са от 11 до 18 и от 11 до 17 часа.

Участниците във фестивала са 51, от които 39 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Те ще  се представят в дворовете на 14 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – новореставрираната къща „Иван Черноземски“ и ресторант „Алафрангите“. За удобство на винолюбителите ще има насочващи маркери към всички фестивални локации.

За първа година и Министерство на туризма е партньор на „Дефиле на младото вино“, като участва със свой информационен щанд, разположен в двора на Балабановата къща.

Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

 

Related Articles

Предстои конкурс за нов главен архитект на София

Кметът на София Васил Терзиев иска нов главен архитект на столицата на мястото на арх. Здравко Здравков, който бе избран на поста през 2016...

Летище Русе с удостоверение за експлоатационна годност

В следващите 12 месеца предстои изработването на Генерален план на дружеството Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) издаде на „Еърпорт Русе“ удостоверение за експлоатационна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ