24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата „Достъпен град“ за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да станат по-достъпни за хората с увреждания.

Тази година се навършват 15 години от учредяването на наградата „Достъпен град“. Досега отличието са получавали 85 града, 14 от които с първа награда. Престижният приз последно бе присъден на Сан Кристобал де Ла Лагуна (Испания).

Наградата се организира от Европейската комисия в партньорство с Европейския форум на хората с увреждания. Победителят и подгласниците ще получат парична награда, като сумата за 1 място е 150 000 евро. По преценка на журито могат да бъдат присъдени до пет специални отличия, ако има кандидати, постигнали зебелжителни резултати в адаптацията на средата.

В чест на Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г. Европейската комисия възнамерява да присъди и специално отличие „Достъпна спортна инфраструктура“ на град, който демонстрира как спортните инициативи могат да бъдат достъпни за всички.

Победителите в конкурса „Достъпен град“ 2024 ще бъдат обявени на церемония по време на конференцията за Европейския ден на хората с увреждания, която ще се проведе на 28 и 29 ноември 2024 г.

Градове от целия ЕС с над 50 000 жители имат право да кандидатстват. Ако в държавата-членка има по-малко от два града с население ок. 50 000 жители, два или повече по-малки градове могат да се обединят в една кандидатура. Кандидатстването става чрез попълване и подаване на онлайн заявление най-късно до 10 септември 2024 г.

Related Articles

Община Опака проучва нагласите на жителите за разделно събиране на отпадъци

Община Опака провежда проучване сред жителите на региона с цел разработване на бъдещ проект. Анкетата е по процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане...

Яки глоби за фирми и институции ако не уведомят за кибератака

Подготвят се промени в Закона за киберсигурност. В тях са включени и по-високи глоби за фирми и институции, ако не сигнализират и не вземат...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ