17 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Въвеждат правила за карането на тротинетки в Кюстендил

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага с промени в общинската наредба за организацията и безопасността на автомобилното движение в Кюстендил. Те предстои да се гласуват в Общинския съвет.

Водачите на индивидуални електрически превозни средства са задължени да спазват Закона за движение по пътищата. Лица, навършили 16-годишна възраст, могат да управляват електронни превозни средства по велосипедната инфраструктура и по пътищата и уличната мрежа, на които максимално разрешена скорост за движение е до 50 км/час.

Въвежда се и максимална скорост – 25 км/час. С новите промени в наредбата се добавят и изисквания към този вид превозни средства. Те трябва да имат изправни спирачки, механичен или електронен звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред, устройство за излъчване на червена светлина отзад.

С допълненията в документа се регламентират и глобите за нарушителите на правилата – 10 лева, ако индивидуалното електрическо превозно средство няма осветление или водачът до 18 години не е с каска. 50 лева ще е санкцията, ако спирачната система не е изправна или ако водачът няма светлоотразителни елементи или се движи нерегламентирано.

До въвеждането на новите правила и ограничения се стигна след сигнали за безразборно каране на тротинетки по пешеходните зони и алеи по централния бул. „България“ и центъра на града от деца и юноши.

Related Articles

Пускат атракционен бус за 24 май до „Хисарлъка“ в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат на 24 май от пл. "Велбъжд" до „Хисарлъка“ над Кюстендил. Возилото е със специална конструкция и е закупено и...

Община Созопол проектира водопровод от м. Бялата вода до с. Индже войвода

Община Созопол се ангажира да изработи проект за нов водопровод от водоема в местността Бялата вода до с. Индже войвода. Това съобщи кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ