12 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Въвеждат „зелени коридори“ в София

„Центърът за градска мобилност“ в София ще въведе „зелени коридори“ с цел развитие на градската екосистема и подобряване качеството на атмосферния въздух. Дейностите ще се реализират по проект INNOAIR, посредством въвеждане на холистичен набор инструменти и нов модел градски транспорт – електрически градски транспорт при поискване, който променя начина на придвижване на хората в града и чувствително намалява превозните средства, използвани от един човек.

Избраните маршрути са тези с преобладаващ обществен транспорт на територията на София, в които се дава приоритет на транспорт с нулеви емисии – електробуси, тролейбуси, трамваи, метро, както и персонални средства за придвижване – споделени велосипеди, споделени е-велосипеди, споделени е-скутери, споделени е-тротинетки, споделени електрически автомобили. Зелените коридори ще действат в обхвата на определените зони за „зелен транспорт до поискване“ и свързват тези зони с големите транспортни хъбове в София.

С оглед постигане на устойчива „зелена инфраструктурна мрежа“ са отчетени и възможностите за осигуряване на подходяща свързаност с останалите „зелени системи“ в София, като паркове, отворени пространства за рекреация, велоалеи, пешеходни зони за отдих и т.н. Така избраните зелени коридори ще бъдат са отразени върху уеб базирана и публично достъпна цифрова карта – https://livemap.sofiatraffic.bg, базирана на OpenStreetMaps без предварителна регистрация и безплатен достъп. Картата ще изобразява динамична информация – текущо състояние и/или местоположение на превозните средства от обществения наземен градски транспорт с нулеви емисии; метро; електробус; трамвай; тролей, вкл. и транспорт при поискване, както и местоположение на превозни средства за споделено пътуване.

Ще бъде въведена и статична информация – състояние на зарядни станции, местоположение на спирки, линиите, маршрутите и разписанието на превозните средства от обществения градски транспорт. Потребителят ще може, по интуитивен начин, да избира кои видове превозни средства да могат да се изобразяват на картата /обществен/алтернативен транспорт/ зелени коридори/, както и кой слой на статичната част да гледа – велоалеи, зарядни станции,коридори/ рингове. Приложението ще дава информация и за временна организация на движението поради ремонти.

По проекта ще бъде разработен и Пътеводител (дигитално ръководство) за реализиране на зелени коридори в София и други градове – принципите за регулярно намаляване на трафика и подобряване на еко мобилността в зоните на зелените коридори; начините, по които ще се намали концентрацията на замърсяванията на въздуха и др.

Related Articles

Разполагат контейнери за биоразградими отпадъци в Пирдоп

През месец май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци. За удобство на гражданите на съдовете ще...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ