24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на второ място в ЕС по ръст на цени на жилищата за последното тримесечие за миналата година. “Все още няма точни данни за първото тримесечие на 2024 г., но през изминалите месеци по информация на Агенцията по вписванията има ръст на сделките”, коментира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение “Недвижими имоти” пред БНР. Сред причините за увеличаването на цените той открои ниските лихви и добрата ликвидност в банковата система – 30-40 милиарда е разликата между депозираните от гражданите средства и предоставените кредити. Фактор е и ръстът на възнагражденията.

“Месечната вноска по кредитите в по-големите градове в повечето случаи, когато се сравнява с наем, е същата или по-ниска”, казва още Ганев. По думите му еврозоната също е икономически фактор и много хора очакват повишаване на цените, което кара част от продавачите да задържат предлагането на имоти, а намалялото предлагане влияе върху повишаването на цените.

“Нашите градове са в топ 5 в Източна Европа по съотношението доходи – квадратура, която може да се придобие срещу тях”, твърди експертът. “Предлагането в големите градове и започнатото ново строителство през 2023 г. е намаляло между 12 и 20%”, уточнява той. Миналата година са стартирали по-малко проекти, тази разрешенията за строеж се увеличават.

“Не се очаква след влизането в еврозоната да има драматична промяна в лихвената политика”, смята специалистът. “В България вече е отчетлива тенденцията за смяна на жилище с цел подобряване на качеството на живот. Това вече не е еднократен акт”, твърди Ганев.

“Панелните жилища привличат хора, които се местят от по-малки селища в големия град, но при подобряване на доходите те ги напускат”, сочат наблюденията на експерта. Все още на дневен ред стои въпросът за саниране на всички сгради, строени по тази технология.

Related Articles

Пускат атракционен бус за 24 май до „Хисарлъка“ в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат на 24 май от пл. "Велбъжд" до „Хисарлъка“ над Кюстендил. Возилото е със специална конструкция и е закупено и...

Изграждат преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз". Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ