5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Втори пореден месец има подобрение на бизнес климата у нас

Общият показател на бизнес климата се повишава с 11.4 пункта в сравнение с предходния месец. Това показват данните на Националният статистически институт(НСИ). Наблюдава се подобряване във всички сектори- промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният показател в промишлеността се увеличава с 9.7 пункта. Същевременно осигуреността на производството с поръчки се оценява като достатъчна, което е съпроводено и с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, затрудняващ дейността, следвана от фактора „други“, посочени съответно от 55.9 и 34.2% от предприятията.

През юни съставният показател „бизнес климат в строителството“ се покачва с 14.4 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

По отношение на търговията на дребно има нарастване с 15.8 пункта.

Основната пречка за дейността в сектора остава несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Във връзка с продажните цени са регистрирани известни очаквания за повишение, макар по-голяма част от търговците да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава със 7.0 пункта , което се дължи на по-позитивните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Най-сериозните проблеми за бизнеса на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и фактора „други“.

Относно продажните цени в сектора очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Related Articles

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ