16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Все повече българи предпочитат безкешовите плащания

И през второто полугодие на 2022г. се запазва тенденцията все повече българи да предпочитат безкешови методи на плащане.

Това става ясно от ежегодния доклад „Изгубени в трансакциите“ на тема „Потребителско поведение и платежни методи през 2022 г.: онлайн разплащания в ера на несигурност“ по поръчка на компания „Пейсейф“.

Проучването, извършено от „Сапио рисърч“, проследява промяната в поведението на потребителите и нагласите им към видовете плащания , когато светът се възстановява от пандемията, а инфлацията продължава да расте.

Заради пандемията 52 % от анкетираните българи споделят, че плащат по-малко в брой в сравнение с две години по-рано, а за 41 на сто именно кризата с Ковид-19 e причина за трайната промяна в платежните им навици. Фактор, допълващ тези промени, е покачването в разходите на потребителите (за 45 процента) в края на 2021 г. и началото на 2022 г., когато инфлацията бележи нови пикове.

Според проучването, в сравнение с година по-рано, българите (45 %) използват своята дебитна карта значително по-често от респондентите във Великобритания (39 на сто), Германия (29%), Италия (21 на сто) и Австрия (21 %). Близо 75 на сто са платили с карта поне веднъж в последния един месец.

Дигиталните портфейли увеличават своя дял сред българските потребители (24 %) спрямо година по-рано. Те се предпочитат, защото не изискват въвеждане на финансови данни онлайн, както и наличие на физическа карта. Още един позитив е възможността за по-лесна и бърза проследимост на трансакциите, анализи на разходите и т.н. За сравнение, сходен е процентът на потребителите, избиращи дигитални портфейли като предпочитан метод за плащане в Германия и Австрия (29 на сто и за двете страни).

Въпреки че пандемията промени осезаемо нагласите на потребителите към използване на безкешови платежни инструменти, 62 % от българите казват, че биха се притеснили, ако не могат да платят в брой за услуги и продукти. За 54% плащането кеш все още е най-надеждно, показва още проучването.

Related Articles

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ