26 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

Водещи експерти по консервацията на мозайки от целия свят идват на конференция в Пловдив

Стартира XIV-та Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ( ICCM ). Тя ще се проведе в Пловдив от 24 до 28 октомври 2022 г., по покана и с домакинството на Община Пловдив и патронажа на Министерство на културата на Република България. ICCM е организация с над 40 – годишна история, в която членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Президентът на организацията Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим, заедно с Dr. Joan Weinstein – директор на Getty Foundation, откри форума .

Идеята за организиране на мащабната международна конференция – триенале възниква след домакинството на Пловдив на Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ през февруари, 2017 г. В него участваха членове на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония.

Международната конференция ще предостави на всички членове на ICCM възможността да оценят културата и наследството на Пловдив. В същото време, конференцията ще допринесе за укрепването на професионалните отношения между археолози и реставратори на територията на Балканския регион със специалния принос на българските колеги и цялата международна професионална мрежа. Ще участват повече от 200 делегати от 20 различни страни – от Съединените американски щати до Близкия изток и Северна Африка.

България ще е първата страна без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабното събитие. Един от мотивите да бъде взето решение за домакинството на Пловдив на XIV-тата Конференция са мозайките от двете базилики – Малката и Епископската базилики, мозайките в Културен център „Тракарт“ както и кандидатурата на Пловдив за включване в постоянния списък на ЮНЕСКО.

Един от фокусите на конференцията ще бъде Епископската базилика, която е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, предверие и открит двор с колонади, е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2,000 кв. м. многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство с международна репутация. Базиликата ще бъде специален обект за научни дискусии и споделяне на ноу-хау от страна на учени от Европа и Близкия изток. Задължително е да се отбележи и огромния образователен ефект на темите в конференцията върху големия брой млади учени и студенти от България и Балканския полуостров, които ще присъстват на събитието.

Събитието се организира за първи път в нашата страна като то е в съзвучие с кампанията за популяризиране на мозаечното наследство на Пловдив.

Сред лекторите на конференцията са:

Роберто Нарди, Гал Де Гишен, Жан Мари Тютонико, Аиша Бен Абед, Елена Кантарева-Дечева, Алесандро Лугари, Дора Иванова, Димитриос Макрис, Стефания Хлувераки, Монсерт Пуже И Дорка, Фади Балаави, Евелин Шантрьо, Кутал Горкай и много други

Основните презентации включват следните теми: Предизвикателства пред поддържането и консервацията на мозайки в градска среда; Консервация на мозайки, опазване и управление при критични външни условия; Документиране на мозайки in situ и фотограметрия; Мозаечното наследство на България от Римския период до наши дни; История на консервацията на мозайки в Стоби, РСМ; Мозайките от съвременната епоха; Инициативата МОЗАЙКОН и други

В конференцията ще вземат участници от: Италия, Франция, Алжир, Испания, Либия, САЩ, Йордания, Сирия, Гърция, Мароко, Тунис, Сърбия, България, Грузия, Палестина, Египет, Словения, Турция, Хърватска, Португалия, Ливан и други.

Related Articles

Форум „Специализирани сгради с обществено предназначение“

На специализиран форум, организиран от обучителната платформа BAU Academy, ще се представят и дискутират темите за запазване на културното, здравното и духовното наследство на...

Министърът на културата връчи дипломи на архитекти завършили курса Шайо – България

Двегодишното специализирано обучение е по опазване на недвижимото културно наследство 11 наши архитекти завършиха успешно курса Шайо – България. Архитектите, които получиха удостоверения за завършването...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ