3 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Внедряват първата у нас интелигентна транспортна система на АМ „Тракия”

Позитивни новини за развитие на транспортната мрежа у нас идват от започналата XIII-а Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие.

Инж. Иван Досев, член на УС на АПИ анонсира, че в България предстои да бъде внедрена за първи път интелигентна транспортна система на АМ „Тракия”. Това ще стане при тунел Траянови врата. Инвестицията е за 7 милиона лева, а срокът на изпълнение е 2022 г.

Основните елементи на системата включват монтиране на подвижни бариери, които при пътен инцидент без човешка намеса да пренасочат движението в едната или другата тръба на тунела. Целта е избягване на други инциденти и адекватна реакция в кратко време. Също така ще бъдат монтирани 20 интелигентни табели, които да дават информация на водачите за възникнали пътно-транспортни произшествия по трасето на АМ „Тракия” или други необичайни ситуации на пътя с навременна информация за обходни маршрути.

Предстои да бъдат монтирани и сензори за тежестта на автомобилите, за да се идентифицират своевременно претоварените моторно-превозни средства. Интелигентни транспортни системи ще бъдат монтирани на АМ „Струма” и АМ „Европа”, както и на другите автомагистрали в страната.

Related Articles

Болница за източно лечение ще строят в Сапарева баня

Проектирането е възложено на Amfion Architecture Studio Здравен болничен център за корейска медицина се планира да бъде изграден в община Сапарева баня, информират от администрацията....

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ