24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Властите в Барселона отнемат апартаменти, ако трайно стоят празни

Кметството в Барселона предупреждава, че ще пристъпи към отнемане от собствениците на повече от 200 апартамента в града, ако те са празни за още един месец, съобщи порталът noticia.ru.

Всички обекти принадлежат на големи компании и организации. Стотина от жилищата са на испанската държавна банка Sareb, която е създадена специално за управление на проблемни и непотърсени недвижими имоти.

Апартаментите в списъка за отнемане са празни от две години, затова на собствениците им е даден ултиматум: или някой заема жилищното пространство, или то ще бъде отчуждено в полза на градските власти.

Така собствениците получиха 30 дни за търсене на купувачи или наематели.

Говорителят на кметството е уточнила, че властите се готвят да приложат закон от 2019 г., който никога досега не е използван. Този закон обаче предвижда обезщетение в размер на половината от пазарната стойност на отчуждавания обект. След това апартаментът става собственост на града.

През май беше съобщено, че спад в цените на жилищата в Испания в близко бъдеще е малко вероятен – въпреки отрицателното въздействие на пандемията от коронавирус върху местния пазар на недвижими имоти. В същото време при сегашните условия купувачите успяват да отделят повече време за огледи и подбор на обекти. Мнозина чакат отстъпки и не бързат да сключват сделки.

Related Articles

Пускат движението по бул. „Цар Освободител“ в София до края на седмицата

Очаква се до края на седмицата движението по жълтите павета да бъде възстановено, каза при последната проверка по столичния булеварo "Цар Освободител" зам.-кметът по...

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ