4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Вицепремиерът Караджов: Няма пречки общината да процедира ПУП и строителният бизнес в Пловдив да се развива

„Няма пречки Общинският съвет на Пловдив да процедира подробните устройствени планове и да се развива строителният бизнес в общината.“

Тази категорична позиция изрази вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. В Пловдив той разговаря с областния управител Йордан Иванов и представители на бизнеса в града. Повод за посещението му беше изясняването на въпроси, свързани с процедирането на подробни устройствени планове и дадени от МРРБ отговори на запитвания на общински съветници и главния архитект на Пловдив.

„Имам становище, с което съм отговорил и на единия, и на другия въпрос. И в единия казус, в който се твърди, че има нарушение сме отговорили правилно, и в другия случай“, заяви министърът. Той разясни, че съгласно изискванията на Закона за устройство на територията е предвиден ред, при който, в процеса на утвърждаване на Общ устройствен план, ако се изпълнят две кумулативни условия едновременно, може да се процедират нови Подробни устройствени планове. В случая органът, компетентен да допусне изработването на новите ПУП-ове е общинският съвет.

„При изпълнението на две условия – проектът на Общ устройствен план да е разгледан от експертен съвет и проектът на Подборен устройствен план да отговаря на предвижданията на проекта на изменение на ОУП, тогава може да се процедира ПУП“, заяви Караджов. Той допълни, че целта е независимо колко се бави процедурата за ОУП, да не се спъва бизнес живота, строителството, плановете на граждани и фирми.

„И в двете писма от МРРБ са записани двете кумулативни условия“, обясни още Караджов. Министърът подчерта, че няма пречка пред нито един град в България, не само Пловдив, да се процедират ПУП-ове в процеса на утвърждаване на общите устройствени планове. „Преценка на всеки орган е дали са налични двете хипотези“, заключи той.

След срещата вицепремиерът отиде при протестиращи представители на бизнеса в региона, които се бяха събрали пред сградата на областната администрация в Пловдив. След разговора на вицепремиера с протестиращите те прекратиха протеста си и се отказаха да блокират движението в Пловдив.

Караджов съобщи, че вчера е възложена нова задача на АПИ – да започне проектирането на нов път Пловдив – Смолян, който ще бъде по изцяло ново трасе. В предпроектните проучвания ще бъдат разработени три варианта за него.

„Имаме волята и средствата да го построим, защото целият трафик по направлението север – юг расте всяка година и трябва да бъде посрещнат на повече пунктове“, обясни министърът. По думите му данните за трафика показват, че интересът към ГКПП „Рудозем“ расте, съответно расте и необходимостта от обходен път на Пловдив. Този нов път трябва да стане изцяло четири лентов и да пренасочи транзитния трафик, така че нито един камион да не влиза в центъра или периферията на града.

Related Articles

11 проекта с награди от архитектурния конкурс „Арх. Димитър Богданов“

11 студентски проекта са отличени в юбилейното 20 издание на архитектурния конкурс „Арх. Димитър Богданов“. Голямата награда - едногодишна стипендия от студио „Амфион“ получава...

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ