27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Вицепремиерът Караджов: Няма пречки общината да процедира ПУП и строителният бизнес в Пловдив да се развива

„Няма пречки Общинският съвет на Пловдив да процедира подробните устройствени планове и да се развива строителният бизнес в общината.“

Тази категорична позиция изрази вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. В Пловдив той разговаря с областния управител Йордан Иванов и представители на бизнеса в града. Повод за посещението му беше изясняването на въпроси, свързани с процедирането на подробни устройствени планове и дадени от МРРБ отговори на запитвания на общински съветници и главния архитект на Пловдив.

„Имам становище, с което съм отговорил и на единия, и на другия въпрос. И в единия казус, в който се твърди, че има нарушение сме отговорили правилно, и в другия случай“, заяви министърът. Той разясни, че съгласно изискванията на Закона за устройство на територията е предвиден ред, при който, в процеса на утвърждаване на Общ устройствен план, ако се изпълнят две кумулативни условия едновременно, може да се процедират нови Подробни устройствени планове. В случая органът, компетентен да допусне изработването на новите ПУП-ове е общинският съвет.

„При изпълнението на две условия – проектът на Общ устройствен план да е разгледан от експертен съвет и проектът на Подборен устройствен план да отговаря на предвижданията на проекта на изменение на ОУП, тогава може да се процедира ПУП“, заяви Караджов. Той допълни, че целта е независимо колко се бави процедурата за ОУП, да не се спъва бизнес живота, строителството, плановете на граждани и фирми.

„И в двете писма от МРРБ са записани двете кумулативни условия“, обясни още Караджов. Министърът подчерта, че няма пречка пред нито един град в България, не само Пловдив, да се процедират ПУП-ове в процеса на утвърждаване на общите устройствени планове. „Преценка на всеки орган е дали са налични двете хипотези“, заключи той.

След срещата вицепремиерът отиде при протестиращи представители на бизнеса в региона, които се бяха събрали пред сградата на областната администрация в Пловдив. След разговора на вицепремиера с протестиращите те прекратиха протеста си и се отказаха да блокират движението в Пловдив.

Караджов съобщи, че вчера е възложена нова задача на АПИ – да започне проектирането на нов път Пловдив – Смолян, който ще бъде по изцяло ново трасе. В предпроектните проучвания ще бъдат разработени три варианта за него.

„Имаме волята и средствата да го построим, защото целият трафик по направлението север – юг расте всяка година и трябва да бъде посрещнат на повече пунктове“, обясни министърът. По думите му данните за трафика показват, че интересът към ГКПП „Рудозем“ расте, съответно расте и необходимостта от обходен път на Пловдив. Този нов път трябва да стане изцяло четири лентов и да пренасочи транзитния трафик, така че нито един камион да не влиза в центъра или периферията на града.

Related Articles

Покана за дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници в парка на НДК

Дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще се проведе днес 9 юли от...

През уикенда: Ретро влак по пътя на теснолинейката Септември – Велинград

Влак с ретро вагони пътува събота и неделя през юли по маршрута от гара Септември до гара Велинград и Цветино, съобщиха от пресцентъра на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ