8 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

ВиК – Хасково купува ВиК – Димитровград

Общото събрание на ВиК – Димитровград прие решение търговското предприятие на дружеството да бъде продадено на ВиК – Хасково. До решението се стигна след като миналия петък Общинският съвет в Димитровград даде съгласие за сделката. Така на практика приключват дългогодишните преговори по консолидация на всички водни дружества в област Хасково.

Съдружници във ВиК – Димитровград са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Димитровград. Пазарната стойност на търговското предприятие на ВиК – Димитровград е 380 000 лева, а само задълженията му за електроенергия достигат почти 1 млн. лева.

Консолидацията е единствената възможност на ВиК дружествата да кандидатстват за европейско финансиране, чрез което да се подмени остарялата водна инфраструктура и да се подобри качеството на предоставяните на потребителите услуги.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктурата на територията на област Хасково са в размер на 774 млн. лв. Само за Димитровград те са изчислени на 179 млн. лв. според регионалния генерален план, изготвен по Закона за водите.

Related Articles

Започва двудневен икономически форум в Пловдив

Дипломати, министри и експерти ще дискутират механизмите за регионално развитие и растеж Министри, дипломати и експерти пристигат в Пловдив на престижен двудневен форум на тема...

Жителите на Банско решават кои да са приоритетите за развитие на града

Кметът на Банско Стойчо Баненски инициира онлайн анкета, в която жителите на общината да посочат кои са техните приоритети за развитието на града и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ