ВиК – Хасково купува ВиК – Димитровград

0

Общото събрание на ВиК – Димитровград прие решение търговското предприятие на дружеството да бъде продадено на ВиК – Хасково. До решението се стигна след като миналия петък Общинският съвет в Димитровград даде съгласие за сделката. Така на практика приключват дългогодишните преговори по консолидация на всички водни дружества в област Хасково.

Съдружници във ВиК – Димитровград са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Димитровград. Пазарната стойност на търговското предприятие на ВиК – Димитровград е 380 000 лева, а само задълженията му за електроенергия достигат почти 1 млн. лева.

Консолидацията е единствената възможност на ВиК дружествата да кандидатстват за европейско финансиране, чрез което да се подмени остарялата водна инфраструктура и да се подобри качеството на предоставяните на потребителите услуги.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктурата на територията на област Хасково са в размер на 774 млн. лв. Само за Димитровград те са изчислени на 179 млн. лв. според регионалния генерален план, изготвен по Закона за водите.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си